Luni, 18 Decembrie 2017 | Login
Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /hermes/bosnaweb20a/b2716/ipg.plusfmmd/contracoruptiei/components/com_k2/views/item/view.html.php on line 264
Avocatul lui Filat a cerut anularea rechizitoriului și închiderea dosarului. Judecătorii au declarat toate cererile ”neîntemeiate”

Avocatul lui Filat a cerut anularea rechizitoriului și închiderea dosarului. Judecătorii au declarat toate cererile ”neîntemeiate” Recomandat

Avocații fac tot posibilul pentru ca fostul premier Vlad Filat, acuzat de corupție și fraude în sistemul bancar, să fie scos de sub învinuirile care i se aduc. Astăzi, apărarea a cerut anularea rechizitoriului și închiderea dosarului pe motiv că nu sunt probe suficiente. Instanța de judecată însă a respins cererile avocatului Igor Popa, după mai bine de cinci ore de examinări, declarându-le drept neîntemeiate.

”Astăzi a continuat ședința preliminară de judecată. Am solicitat instanței să se expună asupra mai mutlor cereri, noi am înaintat nulitatea rechizitoriului, pentru că nu conține probe admisibile și că este nul și că instanța a fost sesizată ilegal”, a declarat Popa.

Totodată, avocații au solicitat magistraților să-i permită lui Vlad Filat să comunice cu presa, însă și această cerere a fost respinsă.

”Am cerut să i se permită dlui Vlad Filat sa vorbească în fata presei, însă a fost respins, după care am înaintat o excepție de neconstituționalitate a art 345, 355 (2). Nu prevăd clar posibilitatea examinării probelor prin prisma legalității și nu prevede posbilitatea lui Vlad Filat de a avea dublu acces la jurisdicție. Toate cererile au fost respinse”, a adăugat avocatul.

În același timp, fostul premier Vlad Filat a transmis un mesaj prin intermediul avocatului său în privința celor opt deputați PLDM care și-au dat votul în susținerea Guvernului Filip.

”Vlad Filat m-a rugat să vă transmit anumite mesaje: nu am comunicat cu nimeni din cei 8 deputați, rog să fie întrebați fiecare dintre ei. Mesajul meu a fost unul de unitate și păstrare a echipei și partidului”, a spus Igor Popa.

Apărătorul a menționat că liderul PLDM se declară în continuare nevinovat și că nu este de acord cu aceste hotărâri judecătorești.

Procurorul care instrumentează acest caz, Adriana Bețișor, a motivat decizia judecătorilor de a respinge cererile avocatului: „Au fost supuse examinării mai multe cereri, care au fost respinse. Ceea ce am invocat noi în instanță a fot mult mai plauzibil decât ceea ce au indicat avocații în cererile lor. Instanța a decis că nu au temei nici faptic nici legal”.

Următoarea ședință de judecată a fost programată pentru joi. Atunci va începe examinarea în fond, începând cu probele acuzării.

 

Realitatea.md amintește că la începutul lunii ianuarie, magistrații au prelungit mandatul de arest pe numele lui Vlad Filat cu 90 de zile. 

Ședința de judecată în dosarul fostului premier Vlad Filat a fost amânată pe motiv că dosarul a fost expediat la Curtea de Apel. 

Vlad Filat este cercetat penal pentru corupţie şi fraudele din sistemul bancar. Fostul premier este bănuit că, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la Ilan Shor mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250 000 000 de dolari pentru acordarea diferitor servicii. Potrivit procurorilor, Vlad Filat a recunoscut primirea unor bunuri de la omul de afaceri Ilan Shor, în calitate de cadouri. 

Dosarul a fost expediat în instanță în luna decembrie a anului trecut și cuprinde câteva capete de acuzare pe numele liderului PLDM. Suma estimată pe capetele de acuzare expediate  în instanța de judecată sunt de circa 800 de milioane de lei. Mijloacele financiare pe care le-ar fi pretins, primit și beneficiat fostul premier au fost incluse în trei categorii: virament, numerar și carduri bancare.

Pentru corupere pasivă, fostul premier riscă o pedeapsă de la 7 la 15 ani de închisoare cu amendă de la 8.000 la 10.000 de unități convenționale, iar pentru traficul de influență, el riscă de la 3 la 7 ani de închisoare sau cu amendă de la 4.000 până la 6.000 de unități convenționale.

 

000

Abonează-te

Abonează-te ca să primești pe e-mail cele mai noi știri, interviuri și investigații