Sâmbătă, 23 Iulie 2016 | Login
Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /hermes/bosnaweb20a/b2716/ipg.plusfmmd/contracoruptiei/components/com_k2/views/item/view.html.php on line 264
Avocații lui Filat, despre transferul politicianului în altă celulă

Avocații lui Filat, despre transferul politicianului în altă celulă Recomandat

Avocatul lui Vlad Filat, Igor Popa, face declarații cu privire la condițiile în care se află actualmente fostul premier.

„Cu referire la condiţiile de detenţie şi transferul domnului Vlad Filat într-o altă celulă ţinem să precizăm următoarele:

La data de 24 noiembrie 2015, domnul Vlad Filat a fost transferat într-o altă celulă, de la subsol. Din explicaţiile conducerii Penitenciarului, pretextul care a stat la baza tranferului ar fi servit o “pană de curent”. Reţinem, că acest transfer este deja, al treilea la număr, care îl vizează pe Vlad Filat, iar de fiecare dată, transferul se realizează în condiţii cel puţin suspecte.

Prin urmare, am solicitat repetat procurorului care exercită controlul asupra respectării drepturilor deţinuţilor, să constate condiţiile inumane şi degradante la care este supus domnul Vlad Filat, iar în urma întîlnirii cu conducerea Penitenciarului, s-a stabilit un termen de cel tîrziu luni dimineaţă 30.11.2015 pentru a fi reparată linia de curent electric, iar domnul Filat să fie transferat în precedenta celulă.

Este alarmant  faptul, că pe fonul acestor transferuri fără număr şi condiţiilor inumane şi  degradante la care este supus zilnic, starea sănătăţii  lui Vlad Filat se agravează în mod vizibil.

Calificăm acţiunile întreprinse de administraţia Penitenciarului drept, abuzuri grave şi presiuni asupra lui Vlad Filat, fapt ce contravine articolului 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care dispune clar şi concis faptul că nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante.

Remarcăm că, anterior la data de  06 noiembrie 2015, am depus o plîngere cu privire la condiţiile de detenţie ale domnului Filat, la care am primit răspuns, citez: „Verificînd condiţiile de deţinere a deţinutului Filat Vladimir în Penitenciarul nr. 13, Chişinău, a fost stabilit că acestea corespund normelor stipulate în Statutul executării pedepsei de către condamnaţi, iar careva derogări, încălcări ale legislaţiei în vigoare în raport cu deţinutul în cauză, la compartimentul respectiv n-au fost stabilite”.  

000

Abonează-te

Abonează-te ca să primești pe e-mail cele mai noi știri, interviuri și investigații