Vineri, 20 Ianuarie 2017 | Login
Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /hermes/bosnaweb20a/b2716/ipg.plusfmmd/contracoruptiei/components/com_k2/views/item/view.html.php on line 264
A.Gherman, despre răscrucea PLDM şi condiţiile în care ar reveni la ei

A.Gherman, despre răscrucea PLDM şi condiţiile în care ar reveni la ei Recomandat

Fotul şef al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Artur Gherman, povesteşte în premieră despre tentativele sale eşuate de a contesta demiterea sa, pe care o consideră ilegală. Într-un interviu acordat Deschide.MD, el dezvăluie căror deputaţi pro-europeni le-a cerut ajutorul pentru ca să-şi facă dreptate, însă l-au refuzat zice el, fără niciun motiv. Din acelaşi interviu veţi afla în condiţii ar putea reveni Artur Gherman în echipa PLDM, cum apreciază decizia foştilor săi colegi de a trece în opoziţie, dar şi ce ar trebui să facă ei pentru a recăpăta încrederea oamenilor. 

1. Au trecut aproape șapte luni de la demiterea Dvs, despre care ati declarat din start că a fost una ilegală. De ce nu ați contestat-o? Sau poate ați încercat și noi nu știm?

Atunci m-am consultat cu mai mulți juristi, care mi-au confirmat, că hotărârea a fost una ilegală, doar Legea privind Comisia Națională a Pieței Financiare scrie clar în ce cazuri pot fi revocați Membrii Consiliului de Administrație al CNPF, art.15 p.1 invocat ne având nicio tangență cu realitatea. În primul rând, CNPF nu are nimic cu secotrul bancar, în al doliea rând, nu a fost nicio situație de criză în sectorul financiar nebancar, ba, mai mult decât atât, toate domeniile supravegheate au înregistrat o crestere in 2014, și, cireasa de pe tortă, acum s-a făcut public faptul, că eu personal nu numai că m-am expus împotriva acelei tranzacții cu BEM, dar și nici nu am participat la înregistrarea acelei emisii controversate din 2013!

Nu mai zic, că sunt și alte precedente copy-paste, gen cazul cu Procurorul General Gurin, cu dl Parlicov, cu dl Soitu. Cred că nu în zadar aceste funcții sunt apolitice și inamovibile.

Evident, am încercat să contestez această Hotărâre a Parlamentului, dar fără succes. Deoarece această decizie poate fi contestată doar la Curtea Constituțională sunt foarte restrâns în efortul meu din cauza că dreptul de contestare la CC îl are un cerc îngust de persoane: Ministrul Justiției, Presedintele țării, deputații. Am apelat și la un grup de deputați neafiliaţi care se declară pro-europeni, dar și la un partid, care zice că are aceeaşi orientare și ar trebui să susțină justiția și dreptatea, dar fără succes. Mi s-a spus "sorry, înțelegem că e ilegal, dar în situația dată nu putem, nu te supăra - nimic personal". (n.r. deputaţi neafiliaţi pro-europei, erau în acea perioadă doar Iurie Leancă şi Eugen Carpov, iar partidul pro-europen care n-a votat demiterea lui, a fost Partidul Liberal).

Cel puțin e foarte stranie situația: dintro parte toți vor justiție și dreptate, dar se vede că rămâne vorbă goală. Pe de altă parte, se evidențiază o lacună în sistemul nostru de justiție: s-a produs o nedreptate, si nicidecum nu poți s-o revendici din cauza politicului!

Dar, totusi, sper, că cândva cineva o să mă ajute, și rămân convins că cea mai bună politică este să faci dreptate. Chiar dacă o faci pentru o singură persoană, există efectul multiplicării - inclusiv prin astfel de acte se promovează partidele. Și dimpotrvă, când faci ceva incorect, injust - tot se multiplică și mai devreme sau mai târziu totul ți se întoarce. Vorba moldovenilor: Dumnezeu nu bate cu bățul!

2. Spuneați recent la o emisiune TV că demiterea Dvs a fost o decizie personală a lui Vlad Filat. Astăzi, la modul practic, el nu mai conduce PLDM, în ce condiții v-ați reîntoarce în acest partid?

Adevărul întotdeauna iese la suprafață și acum sunt mulți indici care atestă că a fost o răzbunare a lui Filat în stilul lui de a se debarasa de cei incomozi personal pentru dânsul. Asta mi-au confirmat și mai mulți deputați, care și-au expus nedumerirea referitor la această decizie și cum ea a fost adoptată: noaptea, întrun mod neașteptat și subit, fără nicio avertizare. Bunăoară, chiar și pe vremurile comuniste mai întâi te chemau la "partcom", vorbeau cu tine, te avertizau, îți mai dădeau o sansă. Nu mai zic, că vorbisem atunci și cu Stefan Creangă și cu Streleț, că dacă după alegeri s-a ajuns la niște înțelegeri politice privind funcția mea, să-mi spună și eu mă duc singur, dar s-o facem corect. Însă au procedat la urmă foarte urât, PLDM manifestând lipsă de deminitate si combativitate. Nu am auzit ca alte partide să facă așa ceva. Asta nu e partid, când toți tac și atât de ușor trădează colegii. Vă imaginați, ce fel de exemplu, ce mesaj s-a trimis tuturor altor membri ai PLDM cu o astfel de mârșevenie (cum a numit-o Veaceslav Negruța)? Mai departe cei care au făcut-o, au cules roadele care le-au sădit!

Ca să mă întorc în acest partid?... Nu știu, părerea mea este, că demult se simte nevoie de un partid nou radical. Dar toate se pot întâmpla, mai ales dacă PLDM va reuși să se reformeze, să devină un partid politic responsabil, dar nu un SRL sau "one man show". Dar aici cred că în primul rând, personal pentru mine s-ar cere și repararea acelei greșeli, nu de dragul întoarcerii mele în fotoliu (probabil nu voi putea lucra în continuare fără susținerea Parlamentului, deși când eram în postură, pentru mine erau toți egali și îi ajutam pe toți, să fie o piață justă cu oportunități egale pentru toți), ci de dragul dreptății și manifestării unei alte atitudini față de membrii săi și altor principii de partid.

3. La aceeași emisiune ați vorbit despre o conversație telefonică cu Vlad Filat care a avut loc in 2013, referitoare la cedarea pachetului majoritar la BEM. Ce va spus totuşi atunci?

Nu cred că este corect în politică să povestești despre toate conversațiile, care le ai avut, chiar dacă Filat a ajuns la ceea ce și-a clădit. Ar fi neserios din partea mea. Cred că a fost suficient ceea ce am spus, că a vorbit foarte urât si arogant.

4. În calitate de fost membru de partid, cum apreciați decizia PLDM de a trece în opoziție?

Ca fiind una corectă, matură și în sfârșit politică. Multe partide se consolidează și își fac un nume fiind consecvenți anume în opoziție. Și de ce nu poți promova și lupta pentru valorile Europene din opoziție? Bunăoară, după alegerile din 2014 și Partidul Liberal a refuzat să între în alianță, făcând un pas bine gândit tactic înainte de alegerile locale, dar nimeni nu i-a învinuit că trădează aspirațiile pro-europene. Ca să votezi să rămii în opoziție e nevoie de încredere în propriile forțe, de curaj și de perseverență. În același timp, PLDM trece printr-o perioadă dificilă de provocări și plecări masive, și în acest context mă tem că această decizie să nu servească drept temei pentru unii să plece sub pretextul salvării parcursului European.

5. Ce trebuie să facă PLDM pentru a recăpăta încrederea electoratului pierdut în urma evenimentelor din ultima perioadă?

Nu sunt eu nici judecător și nici consultant politic, ca să dau sfaturi unui partid. Dar în linii generale, orice încredere se bazează pe onestitate, corectitudine și dovada permanentă că lupți pentru dreptate. Aici cred că e și răspunsul, iar în cazul actualului PLDM s-ar cere și o analiză a greșelilor făcute cu corectarea lor rapidă, care este cea mai scurtă cale de a arăta că lucrurile se schimbă. Efectul multiplicării, despre care am pomenit anterior, își va aduce efectul în dependență de fapte concrete. Doar, cum am zis și la emisiunea TV, la care v-ați referit, la ziua de azi, când informația, analizele politice și diferite divulgări se răspândesc instantaneu, și când diferențele platformelor politice între partide au devenit foarte vage, pe prim plan în concurența politică iese capacitatea de a produce și a promova idei noi, corectitudinea cu alegătorii și cu partenerii, și eficiența guvernării (cine mai bine administrează treburile publice).

6. De ce nu v-ați înscris la concursul pentru funcția de Guvernator al BNM?

Ar fi ceva naiv din partea mea. Care sunt șansele ca 51 de deputați să mă susțină, pe când ei însuși au votat să mă demită pentru criza în sistemul bancar? Deși cum am spus mai sus, nu am nimic cu această criză, oricum șansele sunt Zero. Sunt romantic în visurile și aspirațiile mele la un "perfect world", dar sunt realist în acțiuni.

7. Cum apreciați Dstră criza politică actuală și impactul ei asupra economiei? Care ar fi soluțiile?

Ca orice criză o consider o etapă necesară pentru un salt calitativ. Da, sistemul este foarte corupt si extrem de neeficient, dar cantitatea de vibrații negative a ajuns la așa un nivel critic, că însuși sistemul a început să se autodistrugă și, sper, să se schimbe. Eu mult sper, că și elita politică a realizat faptul, că mai departe așa nu se poate, că am ajuns la o rascruce, după care sau pierdem situația de sub control și avem un stat fălit, sau tragem linia și relansăm un nou sistem, prin fortificarea democrației si a statului, prin edificarea unei economii cu adevărat de piață.

Unii mi-au spus, că situația este apocaliptică, că soluții nu sunt, mai ales după furtul miliardului și valul de scumpiri care ne așteaptă. Alții acum pe acest fundal negativ intens promovează ideea, că numai unirea cu România ne va putea salva, sau întrarea în spațiul vamal din Est. Nu am bastonul magic, dar soluții sunt, idei originale ca să facem o țară prosperă și confortabilă pentru un trai decent tot sunt, dar ele trebuie să fie implementate cu o mână dură si prin metode radicale cu susținerea elitei politice. Multă vorbă acum este pierdere de timp. Soluția e în noi, și nicidecum nu în așteptarea că cineva dinafară va veni și ne va schimba viețile, ca în povestea cea rusă, în care Ivanușka-duraciok ședea pe sobă și aștepta miracole de la o știucă. Să nu fim naivi și proști în speranța că cineva va veni și ne va face fericiți - asta e mai mult o dovadă de lașitate și incapacitate. Mai mult decât atât, unirea făcută din disperare sau slăbiciune nu ne va aduce nimic bun. Cetățenii noștri sunt înalt apreciați în toată lumea unde ei lucrează - înseamnă că putem când vrem. Dacă China, o țară imensă cu un miliard jumate de oameni a reusit în 25 de ani să facă un salt din țări sarace la o a doua supraputere din lume, atunci totuși cred că și noi am putea schimba țara noastră mică întrun timp restrâns.

000

Abonează-te

Abonează-te ca să primești pe e-mail cele mai noi știri, interviuri și investigații