Duminică, 21 Ianuarie 2018 | Login
Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /hermes/bosnaweb20a/b2716/ipg.plusfmmd/contracoruptiei/components/com_k2/views/item/view.html.php on line 264
Cel care a avertizat primul despre jaful bancar explică toată ”schema”

Cel care a avertizat primul despre jaful bancar explică toată ”schema” Recomandat

Fostul președinte al Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Veaceslav Ioniță, cel care primul a avertizat despre furturile de la Banca de Economii comise de companiile apropiate lui Vlad Filat, a explicat într-un interviu pentru www.today.md toată schema care a dus la ”jaful secolului”.

 

 

Ioniță explică faptul că existe două cifre importante în tot acest caz – suma de 250 de milioane de dolari pe care Filat a estorcat-o de la Shor și cifra de un miliard de dolari, gaura din sistemul bancar.

Toată povestea a început de la aceea că Filat i-a cerut bani lui Ilan Shor pentru a-i sigura protecția. Acesta vrând-nevrând a acceptat, dar cu cât mai mult îi dădea lui Filat, cu atât ”apetitul acestuia creștea”.

Între timp a apărut chestiunea legată de concesionarea aeroportului Chișinău, iar lui Shor i s-a condiționat dacă dorește Aeroportul să ia și Banca de Economii, despre care i s-a spus că există o gaură de 1,5 miliarde de lei. După preluarea băncii s-a dovedit că gaura respectivă era de câteva miliarde. Potrivit fostului președinte al Comisiei parlamentare de profil, creditele neperformante sunt o mare problemă a sistemului bancar moldovenesc, mult mai accentuată la Banca de Economii. Dar cele mai mari probleme ale acesteia au apărut în 2011, de când a început să fie administrată de apropiații lui Filat.

Atunci Shor a încercat să acopere gaura făcând fel de fel de transferuri în speranța că va identifica o soluție.” Dacă îi dai cuiva 250 de milioane de dolari trebuie să inventezi un miracol pentru a astupa gaura. Și atunci a fost inventat mecanismul de a scoate banii din țară. A fost o intenție disperată de a găsi o soluție ca să acopere gaura de 250 de milioane de dolari”.

Dar, chiar și în această situație, companii controlate de Vlad Filat, chiar în ajunul alegerilor parlamentare au contractat credite neperformante care ar ajunge la două miliarde de lei, potrivit lui Veaceslav Ioniță.

Estorcarea celor 250 de milioane este declanșatorul furtului de un miliard, susține Ioniță.

Acum organele abilitate trebuie să întoarcă acești bani. În primul rând pot fi întorși cei care au fost investiți în proprietăți în Republica Moldova. Iar cifra poate ajunge și la 200 de milioane de euro, consideră expertul. ”Mai este acea inginerie financiară care reprezintă bani plasați în diferite țări. Acești bani pot și trebuie urmăriți”, a adăugat el.

Veaceslav Ioniță, expert în economie, susține că jaful de la BEM a fost de un primitivism nemaivăzut și asta pentru că cineva credea că poate face orice în țara asta fără să fie pedepsit. ”În anumite tranzacții nici nu s-a făcut să li se piardă urma. Firmele off-shore au fost trecute pe rude. Atât de primitiv s-a lucrat, atât de barbar au fost expuși oameni pentru că erau siguri că pot fura ziua în amiaza fără să i se întâmple nimic”, potrivit expertului.

În plus, el sugerează că Filat nu prea o duce bine cu cifrele, astfel încât nici nu și-a dat seama despre ce sume fabuloase este vorba, sau a fost indus în eroare de apropiați. ”Filat nu prea înțelege cifrele. El nu știe care a fost suma totală nici acum. Probabil că și el a fost surprins de sume. Cred că acum are un șoc când Shor i-a contabilizat toate sumele și a ajuns la 250 de milioane de dolari”, a mai declarat Veaceslav Ioniță.

000

Abonează-te

Abonează-te ca să primești pe e-mail cele mai noi știri, interviuri și investigații