Duminică, 21 Ianuarie 2018 | Login
Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /hermes/bosnaweb20a/b2716/ipg.plusfmmd/contracoruptiei/components/com_k2/views/item/view.html.php on line 264
DEZVĂLUIRI INCENDIARE. Filmul "KIV-FRA" CUTIA NEAGRĂ, difuzat la Publika și discutat la Fabrika

DEZVĂLUIRI INCENDIARE. Filmul "KIV-FRA" CUTIA NEAGRĂ, difuzat la Publika și discutat la Fabrika Recomandat

În marile jafuri, care au fost comise în ţara noastră, este implicat fostul şef al statului Petru Lucinschi, om fidel KGB-ului sovietic. În perioada cât a fost preşedinte, i-a promovat în funcţii cheie pe Victor Ţopa şi pe Vlad Filat.

Din schema aplicată de Lucinschi a făcut parte şi actualul ministru în exerciţiu al Finanţelor, Anatol Arapu, care ar fi pus umărul la schemele prin care Victor şi Viorel Ţopa, dar şi Vlad Filat, s-au îmbogăţit pe seama statului. Dezvăluirile apar într-un documentar de investigaţie, difuzat de portalul Today.md.

 
 

Documentarul sugerează că Petru Lucinschi ar fi pus bazele corupţiei în Republica Moldova, din momentul în care a preluat cea mai înaltă funcţie în stat.

"Părintele corupţiei moldoveneşti este Petru Lucinschi. Această acuzaţie a fost făcută de fostul şef a securităţii, în timpul unei prelegeri de la Universitatea "Alexu Russo" din Bălţi. Şi a mai spus că gaşca băieţilor smecheri, băieţilor deştepţi care au fost aduşi pe timpul lui Petru Lucinschi şi puşi în funcţie, unul dintre ei este cel care este astăzi în detenţie, Vladimir Filat", spune președintele PNL, Vitalia Pavlicenco.

Potrivit today.md, una dintre tranzacţiile care i-au adus statului prejudicii enorme a fost cea cu şase avioane TU-154 şi două TU-134, care i-au fost vândute unei companii din Federaţia Rusă, la preţ derizoriu. Fiecare atac al fugarilor Victor şi Viorel Ţopa asupra bunurilor statului a fost comis cu implicarea lui Vlad Filat, toţi oameni ai fostului preşedinte Petru Lucinschi. Contractul de vânzare a aeronavelor este semnat de Filat, care deţinea, în acea perioadă, funcţia de preşedinte al Comisiei de negocieri directe a Agenţiei teritoriale Chişinău pentru privatizare. Beneficiarii direcţi ai acestei tranzacţii au fost condamnaţii penal Ţopa, împreună cu Filat, în perioada în care preşedinte al ţării era Petru Lucinschi.

În documentar se mai arată că, după ce Victor Ţopa a fost demis din postul de ministru al Transporturilor, imediat ce PCRM a preluat puterea, acesta, împreună cuViorel Ţopa, au pus la cale prima tentativă de preluare, prin atac raider, a Băncii de Economii. Viorel Ţopa, fiind şef la BEM, îi acordă un credit lui Victor Ţopa, de 11 milioane de lei. Tocmai din cauza acestui credit dubios a fost condamnat penal Viorel Ţopa, iar ulterior a fugit în Germania.

"Pentru mine rămâne o enigmă cum aceste două personaje  u intrat în posesia la 18,5% de acţiuni de la Banca de Economii. Într-o discuţie privată cu unul dintre ei am aflat că ei le-au cumpărat de la bursă. După cât am monitorizat, legea nu permitea, la acel timp astfel de operaţiuni. Nu numai că nu permitea, dar specificul instituţiilor financiar bancare din RM este că în primul rând emisiile de acţiuni sunt răscumpărate de acţionarii existenţi", a precizat analistul politic Victor Gurău.

În documentar mai sunt arătate locuinţele somptuoase ale celor doi condamnaţi penal din oraşul Bad Homburg, Germania.

În vecinătatea fugarilor Ţopa din Germania îşi are o locuinţă şi Andrei Năstase, avocatul şi finul de cununie a lui Victor Ţopa, unul dintre liderii Platformei "Demnitate şi Adevăr." Experţii spun că cei doi condamnaţi penal, Victor şi Viorel Ţopa, stau în spatele Platformei "DA".

000

Media

Abonează-te

Abonează-te ca să primești pe e-mail cele mai noi știri, interviuri și investigații