Luni, 18 Decembrie 2017 | Login
Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /hermes/bosnaweb20a/b2716/ipg.plusfmmd/contracoruptiei/components/com_k2/views/item/view.html.php on line 264
"România nu va sprijini pe cei care se iau de mână cu Dodon și Usatîi"

"România nu va sprijini pe cei care se iau de mână cu Dodon și Usatîi" Recomandat

România nu va sprijini pe cei care se iau de mână cu Dodon și Usatîi, politicieni cu un discurs profund anti-românesc. Declarația aparține analistului politic european, Paul Ivan. 

Într-o postare pe o rețea de socializare, Ivan scrie că "compromisul dintre pro-europenii din opoziție cu Dodon și Usatîi trezesc dubii mari. 

"Dorința pro-europenilor din opoziție (Platforma DA, PAS-Maia Sandu ș.a.) de a accede în parlament și a prelua puterea este de înțeles dar aceștia trebuie și ei să înțeleagă că România nu va sprijini pe cei care se iau de mână cu Dodon și Usatîi, politicieni cu un discurs profund anti-românesc. Compromisuri de tipul "mă fac frate cu dracul până trec puntea" au costuri mari în ce privește legitimitatea externă a acestor mișcări pro-europene", scrie Paul Ivan. 

 

Observ ca mulți moldoveni pro-europeni (unii prieteni sau cunoscuți) sunt profund nemulțumiți de poziția României față de noul guvern de la Chișinău. Nu reprezint și nu apăr guvernul român, doar că, precum Bucureștiul nu înțelege în totalitate ce se întâmplă la Chișinău, nici la Chișinău cred că nu se înțelege bine ce se gândește la București.

Fără a mai trăi în București, îmi permit câteva observații.
Mai întâi, cred că frustrarea moldovenilor față de guvernanții lor este cel puțin parțial înțeleasă și cred că nimeni de la București nu își face iluzii în privința lui Plahotniuc. Nici aici, la Bruxelles, nu mi se pare că există vreo simpatie deosebită față de Plahotniuc, dimpotrivă.

Dorința pro-europenilor din opoziție (Platforma DA, PAS-Maia Sandu ș.a.) de a accede în parlament și a prelua puterea este de înțeles dar aceștia trebuie și ei să înțeleagă că România nu va sprijini pe cei care se iau de mână cu Dodon și Usatîi, politicieni cu un discurs profund anti-românesc. Compromisuri de tipul ‘’mă fac frate cu dracul până trec puntea’’ au costuri mari în ce privește legitimitatea externă a acestor mișcări pro-europene. Poate că unora li se pare ca scopul final, îndepărtarea lui Plahotniuc de la putere, scuză mijloacele dar nu așa se văd neapărat lucrurile la vest de Prut.

Violențele din timpul protestelor de alaltăieri seară, pătrunderea în forță în Parlament și agresarea unor deputați, nu au făcut decât să șubrezească și mai mult acel capital redus de simpatie de care se bucurau unii dintre protestatari.
România are interesele ei, iar printre acestea se află și stabilitatea Moldovei. După luni de instabilitate politică, proteste violente urmate de eventuale alegeri anticipate nu sunt semnale de stabilitate. Din perspectiva multora, puterea politică se câștigă la alegeri. Moldova a avut deja mai multe alegeri iar ultimele au avut loc nu demult.

Înțeleg că există multă frustrare față de lectura în cheie geopolitică a evenimentelor din Moldova și vă dau dreptate dar aceasta nu vine doar din necunoștință de cauză ci este cauzată și de contextul actual, în care o Rusie agresivă a trezit îngrijorări întemeiate. În același timp, România a trecut prin experiența din 2009 cu vize impuse de guvernul lui Voronin și nu vrea să se vadă din nou în situația de a se confrunta cu un guvern anti-românesc la Chișinău.
Bucureștiul e acuzat că nu cunoaște realitățile din Moldova, ceea ce e în bună măsură adevărat, dar mă întreb și ce au făcut actorii moldoveni pro-europeni din opoziție pentru a câștiga sprijin extern, în UE și în România. Au fost ei la București sau la Bruxelles pentru a explica cine sunt și ce vor pentru Moldova? Au venit ei să prezinte dovezi clare despre nemerniciile lui Plahotniuc? De ce vă așteptați ca Bucureștiul să parieze pe Platforma DA care e văzută ca foarte eterogenă, netestată, și acum aliată cu Dodon și Usatîi, și pe domnul Năstase despre care în România nu se știe mare lucru, sau eventual doar că a fost avocat al controversaților frați Țopa?

Țineți cont și că Bucureștiul a acordat în trecut încredere unor pro-europeni declarați (Filat, Ghimpu etc.) și s-a ars. Nu vă așteptați să o facă din nou cu aceeași ușurință. În același timp, nu Bucureștiul este vinovat de nivelul ridicat de fragmentare politică din Moldova și de conflictele dintre toți cei ce se revendică pro-europeni.

Pe final, eu sunt convins că Bucureștiul nu vrea să se asocieze cu Plahotniuc și nici să își îndepărteze forțele și populația pro-europeană din Moldova. Aceste forțe, inclusiv cele care protestează acum, se vor bucura de simpatia și sprijinul României în momentul în care vor fi văzute ca fiind constructive și după ce își vor câștiga legitimitatea pe plan intern.

000

Abonează-te

Abonează-te ca să primești pe e-mail cele mai noi știri, interviuri și investigații