Duminică, 21 Ianuarie 2018 | Login
Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /hermes/bosnaweb20a/b2716/ipg.plusfmmd/contracoruptiei/components/com_k2/views/item/view.html.php on line 264
Nici o sesizare din partea instituțiilor abilitate în cazul Bîrcă Petru

Nici o sesizare din partea instituțiilor abilitate în cazul Bîrcă Petru

Recent portalul de știri deschide.md a publicat o știre, potrivit căreia, vărul vice-ministrului de Interne Veaceslav Ceban, povestește cum a mituit trei instanțe de judecata pentru a fi restabilit în funcție, împreună cu vice-ministrul Ceban, în cadrul MAI, de unde au fost demiși anterior.

înregistrarea audio a fost făcută în vara anului 2011 și ne-a fost transmisă de un fost angajat din sistemul penitenciar. Deocamdată, din motive de securitate, nu dezvăluim identitatea sursei, dar aceasta se va prezenta în judecată împreună cu probele acumulate în caz de necesitate.

După ce, într-o scrisoare deschisă adresată Procurorului General și Ministrului de Interne cei 124 de semnatari ai scrisorii au făcut dezvăluiri despre mafia din sistemul penitenciar din Republica Moldova și “nașul” acesteia care ar fi actualul vice-ministru de interne Veaceslav Ceban, ultimul a dezmințit pentru Deschide.MD informațiile apărute în presă. Ca reacție la această dezmințire, mai mulți angajați din sistem ne-au contactat și au declarat pentru Deschide.MD că au probe care confirmă toate lucrurile expuse în scrisoarea deschisă. Mai mult ca atât, unul dintre ei s-a întâlnit cu noi și ne-a transmis o înregistrare audio în care se pare că Bîrca Petru Nicolae, actual șef-adjunct al Direcției Securitate și Regim din cadrul DIP, vărul lui Ceban Veaceslav, povestește cât și cum a plătit judecătorii care l-au restabilit în funcție, împreună cu actualul vice-ministru, după ce au fost demiși din MAI.

Potrivit sursei noastre, discutia de mai sus a avut loc în vara anului 2011 în biroul de serviciu al șefului Penitenciarului NR13 din Chișinău, de pe str.Bernardazzi 3.

Mai jos puteți vedea decizia Curții Supreme de Justiție după care Ceban, Bârcă și alți doi angajați ai MAI au fost restabiliți în funcții. Se pare că anume despre aceasta era vorba în înregistrarea de mai sus.

Astfel, dacă e sa luăm în considerație probele de mai sus, reiese că atât Bârcă, cât și viceministrul Ceban au fost restabiliți în funcție după ce au mituit instanța. Or, dacă cei 2 au mituit instanța pentru a fi repuși în funcții, aceștia dețin și actualele funcții ilegal.

Menționăm pe aceeași cale că numele lui Petru Bârcă a figurat și în scrisoarea deschisă publicată de deschide. Acolo acesta era învinuit de faptul că la indicațiile vărului său, care-l protejează (Veaceslav Ceban) a activat în interesele grupării „Makena”, cărora le-a ajutat cu deținerea „obșeacului”, dar și de faptul că a acoperit o revoltă la penitenciarul 17 Rezina, unde organizația criminală a împiedicat, cu utilizarea armelor reci (cuțite și răngi), executarea unei percheziții în penitenciar.

Sursa care ne-a oferit înregistrarea susține că Bîrcă Petru, fiindu-i rudă, a fost și ramâne persoana de încredere a viceministrului de Interne Ceban Veaceslav. Se pare că activitatea comună a acestora durează de mai mulți ani. Potrivit sursei, cei doi au activat anterior împreuna în DGCCO (Direcția de Combatere a Crimei Organizate), DMS (Directia Misiuni Speciale), Directia de Combatere a Traficului de Ființe Umane, DIP(Departamentul Instituții Penitenciare).

Mai mult ca atât, spune sursa, viceministrul Veaceslav Ceban și-ar fi purtat cu sine ruda pe unde a lucrat pentru că aceasta era persoana lui de încredere care era responsabilă de toate treburile murdare, inclusiv de colectarea banilor de la șefii instituțiilor penitenciare.

Până în prezent, nici o instituție responsabilă nu s-a autosesizat și nu a inițiat nici o o investigație pe marginea acestui caz de corupție.

Asociația Obștească Contra Corupției, a intrat în posesia unei alte convorbiri dintre Petru Bîrcă și un fost subaltern de-al său, din care se poate auzi cum acesta a mituit judecătorii, pentru a obține câștig de cauză în dosarul restabilirii în funcție, în cadrul MAI.

Amintim pe aceeași cale că anterior Petru Bârcă a fost arestat pentru abuz de serviciu și imixtiune în actul justiției, iar ulterior a fost eliberat și restabilit în funcție.

000

Citit 407 ori
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Abonează-te

Abonează-te ca să primești pe e-mail cele mai noi știri, interviuri și investigații