Luni, 18 Decembrie 2017 | Login
Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /hermes/bosnaweb20a/b2716/ipg.plusfmmd/contracoruptiei/components/com_k2/views/item/view.html.php on line 264
Detalii noi în cazul Makena

Detalii noi în cazul Makena

Asociația Obștească CC, a intrat în posesia unor materiale și informații, conform cărora, hoțul în lege, Vladimir Moscalciuc, alias “Makena”, care este deținut în penitenciarul nr. 13 din capitală, s-a întâlnit ilegal cu un lider al lumii criminale de rang internațional, având scopul de a împărți sferele de influență pe teritoriul RM.

Această întâlnire a avut loc la 07.02.2012. în cadrul întrevederii, care a fost ilegală, ”Makena” a discutat cu ”Hahol”, un lider interlop de talie internațională, împărțirea sferelor de influență din lumea criminală de la noi din țară. întâlnirea a avut loc în una din încăperile din penitenciarul nr.13, cu acceptul conducerii penitenciarului și a Departamentului Instituțiilor Penitenciare (DIP).

hahol

Copia pașaportului lui Hahol

Â12

Fișa vizitei lui Hahol

23

Partea verso a fișei de zită

Anterior în presă au apărut informații despre neregulile care au loc în penitenciarul nr.13 din capitală și anume deplasarea nestingherită a lui ”Makena” prin peniteciar, unde acesta avea undă verde pentru întâlniri cu complicii săi și alți lideri ai lumii criminale.

La data de 17.02.2012 (conform secvențelor video înregistrate de camera video nr. 10 de la postul nr. 10 blocul de regim nr. 2, camerele video 08 și 09 de la postul nr. 9 blocul de regim nr. 2) orele 17.03 specialistul serviciului securitate Mustață Vladislav, încâlcând prevederile Codului de Executare și Statutului de executare a pedepselor de către condamnați, i-a condus pe deținuții Moscalciuc Vladimir și Hasiev Said din cel. 80, care aveau cu ei niște sacoșe cu un conținut necunoscut, la cel. 64 unde au lăsat sacoșele date complicelui Efremenco Andrei, după ce tot Musteață Vladislav i-a condus pe deținuții nominalizați în cel. 52, lăsându-i pe o durată de timp nestabilită, reîntorcându-i apoi în cel. 80 tot în aceeași zi.

La data de 22.02.2012 (conform secvențelor video înregistrate de camera video nr. 10 de la postul nr. 10 blocul de regim nr. 2, camerele video 08 și 09 de la postul nr. 9 blocul de regim nr. 2) orele 14.42 specialistul serviciului securitate Mustață Vladislav, încălcând prevederile Codului de Executare și Statutului de executare a pedepselor de către condamnați, l-a condus pe deținutul Caracuian Veaceslav din cel. 66 în cel. 80 unde se deținea Moscalciuc Vladimir, lăsându-i pe o durată de timp nestabilită, reîntorcându-l apoi în cel. 66 tot în aceeași zi, fără a întocmi careva acte pe faptul dat.

La data de 27.02.2012 (conform secvențelor video înregistrate de camera video nr. 10 de la postul nr. 10 blocul de regim nr. 2, camerele video 08 și 09 de la postul nr. 9 blocul de regim nr. 2, camera video nr. 5 de la postul nr. 5 blocul de regim nr. 1) până la orele 11.35 specialistul serviciului securitate Mustață Vladislav, încălcând prevederile Codului de Executare (art. 205) și Statutului de executare a pedepselor de către condamnați, din cel. 64 l-a condus pe deținutul Efremenco Andrei în cel. 80 unde se deținea complicele său Moscalciuc Vladimir, după ce tot Musteață Vladislav, la orele 11.36 i-a condus pe deținuții Moscalciuc Vladimir și Efremenco Andrei în cel. 94 postul nr. 2 blocul de regim nr. 1, unde i-a lăsat împreună cu alți deținuți până la orele 13.35, după ce la orele 13.36 tot Mustață Vladislav i-a condus pe deținuții Moscalciuc Vladimir și Efremenco Andrei în cel. 18 postul nr. 5 blocul de regim nr. 1, unde i-a lăsat împreună cu alți deținuți printre care erau complicii săi Olăraș Ion, Vatav Sergiu și Dolghii Igor, fără a întocmi careva acte pe faptul dat. în timp ce aceștia stăteau în cel. 18, la orele 13.39 în celula dată a intrat specialistul serviciului securitate Leonid Grecu, care peste vreo-o 20 de secunde a ieșit din celulă și a plecat fără să reacționeze despre cele văzute în celulă (știind cu certitudine că Efremenco Andrei se deține în cel. 64, iar Moscalciuc Vladimir în cel. 80), fără să raporteze despre cazul dat. La orele 15.07 în cel. 18 a intrat specialistul serviciului securitate Ion Lupu, care a intrat și a preîntâmpinat să se pregătească Moscalciuc Vladimir și Efremenco Andrei de a ieși pentru a se deplasa în altă celulă. Așteptându-i pe aceștia până și-au luat rămas bun și asigurând să nu-i vadă cineva cum iese din celula dată, la orele 15.08 Lupu Ion i-a condus pe Moscalciuc Vladimir și Efremenco Andrei pe la postul nr. 9 în cel. 52 unde i-a lăsat pe o durată de timp nestabilită, după ce tot în aceeași zi Efremenco Andrei a fost reîntors în cel. 64, iar Moscalciuc Vladimir în cel. 80 de către specialistul serviciului securitate Mustață Vladislav.

Potrivit jurnal.md, șeful Penitenciarului 13, Vitalie Munteanu, afirmă că deplasările lui „Makena” au fost efectuate în strictă conformitate cu legea. Munteanu n-a putut explica însă motivul deplasărilor condamnatului prin închisoare.

Surse neoficiale afirmă că prin aceste deplasări, „Makena” s-ar fi aflat în contact cu alți învinuiți din cadrul dosarului penal deschis pe numele său. Dacă se va demonstra acest fapt, atunci anchetatorii au de lucru, pentru că, potrivit Codului de Executare, condamnații sunt deținuți separat de persoanele aflate sub arest preventiv.

La fel, nu pot fi întâlnite pe teritoriul penitenciarului nici persoanele condamnate pentru prima dată cu cele condamnate anterior. O altă categorie ce trebuie să fie separată sunt condamnații pentru aceeași infracțiune.

Chiar dacă șeful închisorii afirmă că totul a fost legal, Securitatea Internă a Departamentului Instituțiilor Penitenciare a deschis încă la începutul lui aprilie 2012, o anchetă în care este vizată întreaga administrație a Penitenciarului 13.

Printre neregulile observate, au mai fost depistate și cazuri, când la ”Makena” în penitenciar, la dorința acestuia, erau aduși din alte penitenciare, condamnați, autorități din lumea criminală, care după ”vizită”, peste câteva zile erau duși înapoi în penitenciarele, din care au fost aduși. Escortările date, puteau fi efectuate doar în baza ordinelor emise de către conducerea DIP, care ulterior nu pot oferi un răspuns plauzibil despre aceste mișcări.

Sursele AOCC, afirmă că astfel de ilegalități, au loc numai datorită coruperii factorilor de decizie din penitenciar și DIP.

000
Citit 1136 ori
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Abonează-te

Abonează-te ca să primești pe e-mail cele mai noi știri, interviuri și investigații