Luni, 18 Decembrie 2017 | Login
Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /hermes/bosnaweb20a/b2716/ipg.plusfmmd/contracoruptiei/components/com_k2/views/item/view.html.php on line 264
Grupul SEPARATIST RETINUT de SIS A ACTIVAT și în Ucraina

Grupul SEPARATIST RETINUT de SIS A ACTIVAT și în Ucraina

Coordonatorul unei organizații extremiste de stinga, implicată în promovarea activă a acțiunilor separatiste din Ucrainei, a fost reținut în cadrul acțiunilor interprinse ieri de către Procuratura Generală și Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova. Liderul mișcării de stinga și alți 5 membri, cetățeni ai Federației Ruse și Ucrainei, au fost arestați preventiv pentru 72 de ore. Aceștia se află în izolatorul Direcție Poliție a municipiului Chișinău.

în cadrul acțiunilor de ieri, interprinse de PG și SIS au fost reținute mai multe persoane dintre care cetățeni străini originari din Federația Rusă și Ucraina. Unul dintre aceștia s-a dovedit a fi Victor Șapinov, liderul mișcării pro-ruse BOROTBA (LUPTA) din Ucraina.

Șapinov este originar din localitatea Mîtiș din regiunea Moscovei, Federația Rusă. Anterior acesta a activat în cadrul Dumei de Stat a Federației Ruse, iar actualmente locuiește la Kiev, Ucraina.

Potrivit site-ului mișcării, Asociația „BOROTBA” este constituită din persoane care au o poziție  revoluționară marxistă. Organizația a apărut în primăvara anului 2011, pe baza asocierii dintre mai multe organizații marxiste, tineri împotriva capitalismului și alte organizații și activiști individuali de stânga.

Poziția mișcării este radicalismul politic, care în opinia lor constituie răsturnarea revoluționară a sistemului capitalist și a aparatului de stat, care protejează interesele clasei conducătoare, anume prin așa fel ar putea creea un viitor socialist în întreaga lume.

în luna ianuarie curent, membrii mișcării de stânga au interprins o serie de mitinguri în Kiev și Odesa sub sloganul “Acesta nu este războiul nostru!”. Acțiunile acestora au fost îndreptate împotriva rezistenței civile din Ucraina, iar în luna februarie au pichetat Ambasada SUA la Kiev cu mesajul „Ucraina – nu este o Republică BANANÄ‚. Singuri ne vom decide soarta țării noastre”. Â

Serviciul de Securitate a Ucrainei s-a adresat anterior cu scrisoare către„Asociația Internetului din Ucraina” de a oferi acces limitat la site-ul organizație. Scrisoarea a fost semnată de Prim șeful adjunct al protecției contraspionajului a intereselor statului în domeniul securității informaționale.

Scrisoarea ia act de faptul că datele de pe site-ul borodba.su conține informații, care â€žpromovează război, ură etnică, violență prin schimbarea ordinii constituționale sau a integrității teritoriale a Ucrainei.”

Mișcarea â€žBORODBA” este una din organizațiile pro-ruse, membrii căreia sunt promovatori activi ai acțiunilor separatiste din estul Ucrainei.

Pentru alte detalii vezi AICI.

O altă persoană reținută este Maxim Firsov, un alt activist al organizației„BOROTBA”. Firsov, în vârstă de 34 de ani este originar din Tiumeni, Federația Rusă. Ceilalți reținuți sunt Dmitri Kaminski, Vladimir Hraciov, Alexei Dikii și A. Semeneț cetățeni ai Ucrainei.

Maxim Firsov

Dmitrii Kaminski

Vladimir Hraciov

Alexei Dikii

Èšinem să menționăm că printre persoanele reținute ieri, a figurat și redactorul șef al portalului de știri grenada.md, Pavel Grigorciuc, dar a fost eliberat cu interdicția de a părăsi țara.

Grigorciuc este și membru al grupării Antifa, condusă de Grigore Petrenco. Acestuia i se incriminează organizarea tulburărilor în masă conform Art. 285 CP.

Articolul 285. Dezordini în masă

(1) Organizarea sau conducerea unor dezordini în masă, însoțite de aplicarea violenței împotriva persoanelor, de pogromuri, incendieri, distrugeri de bunuri, de aplicarea armei de foc sau a altor obiecte utilizate în calitate de armă, precum și de opunere de rezistență violentă sau armată reprezentanților autorităților,
se pedepsesc cu închisoare de la 4 la 8 ani.

(2) Participarea activă la săvîrșirea acțiunilor prevăzute la alin.(1)
se pedepsește cu închisoare de la 3 la 7 ani.

(3) Chemările la nesupunere violentă activă cerințelor legitime ale reprezentanților autorităților și la dezordini în masă, precum și la săvîrșirea actelor de violență împotriva persoanelor,
se pedepsesc cu amendă în mărime de la 200 la 500 unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 2 ani.

Amintim că Procuratura Generală și Serviciul de Informații și Securitate au desfășurat ieri percheziții la domiciliile și sediile unor persoane, inclusiv cetățeni străini, bănuiți de planificarea acțiunilor destabilizatoare și implicare ilegală în campania electorală pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova.

Informațiile acumulate și acțiunile persoanelor respective sunt examinate în cadrul unei cauze penale, demarate de Procuratura Generală.

Vezi părerile experților despre operațiunea SIS și PG (Experții despre descinderile SIS și posibile PERICOLE de destabilizare)

000
Citit 193 ori
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Abonează-te

Abonează-te ca să primești pe e-mail cele mai noi știri, interviuri și investigații