Luni, 18 Decembrie 2017 | Login
Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /hermes/bosnaweb20a/b2716/ipg.plusfmmd/contracoruptiei/components/com_k2/views/item/view.html.php on line 264
Bodrug și CUMÄTRUL său IG(iu)P(esc)

Bodrug și CUMÄTRUL său IG(iu)P(esc)

La începutul lunii august, pe rețelele de socializare dar și în presă au apărut mai multe imagini în care mașinile parcate neregulamentar erau luate cu evacuatorul, la solicitarea inspectorilor de patrulare. Presa a scris că evacuarea automobilelor se face în cadrul unei noi reforme din cadrul Inspectoratului General de Poliție(IGP) al Ministerului Afacerilor Interne(MAI). Mașinile parcate neregulamentar erau duse la o parcare SPECIALIZATĝ pe strada Muncești din sectorul Botanica al capitalei.

Această reformă a MAI ca și multe altele pune multe semne de întrebare. La fel ca și în cazul unor licitații efectuate anterior de MAI la IGP, apare unul dintre contraversații agenți economici favorizați de instituție.

Este vorba de Nicolae Chiriac, directorul firmei Grand Auto Service și CNG CAR SRL, despre care deschide.md a scris anterior că ar fi „cumătrul” șefului IGP, Ion Bodrug, iar din acest motiv mai multe licitații de la MAIși IGP erau câștigate anume de firme în spatele cărora se află Nicolae Chiriac. EXCLUSIV // CUMÄ‚TRUL lui Bodrug, ABONAT la tenderele IGP) (EXCLUSIV // Cumătrul lui Bodrug favorit la tenderele MAI

După ce au existat mai multe sesizări din partea șoferilor păgubași, nemulțumiți de prețurile pentru procedura de evacuare dar și pentru tergiversarea procedurii de recuperare a automobilelor, redacția deschide.md a solicitat IGP-ului mai multe informații despre licitație dar și despre agentul economic care a fost împuternicit de  Ministerul Afacerilor Interne să efectueze lucrările.

sursa foto: facebook.com

sursa foto: facebook.com

sursa foto: facebook.com

Ce SPUNE IGP :Â Selectarea agentului economic care să presteze serviciile de parcare și evacuare a fost făcută în baza unui concurs public și transparent.

Valul de evacuări a automobilelor parcate neregulamentar a început la sfârșitul lunii iulie, începutul lunii august curent, însă acesta a fost de scurtă durată.

Purtătoare de cuvânt al Inspectoratului Național de Patrulare, Tamara Procopie, dar și șefa serviciului de presă a Inspectoratului General de Poliție, Sabina Cojușneanu, au evitat de nenumărate ori să ofere un răspuns clar despre numărul mașinilor evacuate. La fel, angajatele MAI, nu au putut spune dacă mașinile parcate neregulamentar, sunt evacuate și în prezent.

La insistența redacției, am reușit să obținem un răspuns de la conducerea IGP despre modul în care a fost desfășurată licitația. Șeful IGP, Ion Bodrug, a comunicat prin intermediul unui răspuns oficial, că învingătorul a fost desemnat în cadrul unui concurs de oferte de prețuri, care a avut loc pe data de 26 februarie 2014 și la care au participat 2 agenți economici: SRL GrandAutoClub și SRL Corectasig.

Potrivit lui Bodrug, grupul de lucru al MAI a examinat ambele oferte și a constat că SRL GrandAutoClub să fie declarată firma căștigătoare, deoarece a oferit cele mai avantajoase prețuri.

Sabina Cojușneanu, șefa serviciului de presă al IGP, a declarat pentru deschide.md că SRL ,,GrandAutoClub” a propus un price-list mai convenabil decât celălalt agent economic.

Dacă SRL ,,Corectasig” a propus o listă de prețuri pentru evacuarea automobilelor de până la 2000 kg – 1350 lei, 3000 kg – 1575 lei, de la 3000 kg – 1920 lei iar costurile parcării pentru primele șapte zile a câte 270 lei pentru fiecare zi iar următoarele zile plus câte 45 lei pentru fiecare zi.

Lista prețurilor la SRL GrandAutoClub a propus până la 2000 kg-900 lei; până la 3000 kg – 1050 lei; de la 3000 kg – 1275 lei.

Costurile parcării: primele șapte zile a câte 180 lei pentru fiecare zi; fiecare zi următoare a câte 30 lei per zi.Â

Selectarea agentului economic care să presteze serviciile de parcare și evacuare a fost făcută în baza unui concurs public și transparent,” a spus șefa serviciului de presă al IGP.

A FOST SAU NU „concursul de prețuri și oferte” ?

Potrivit răspunsului oficial oferit de Ion Bodrug, la data de 29.05.2013 a fost aprobat regulamentul cu privire la procedura de aducere și păstrare în parcările speciale a autovehicolelor ridicate de către angajații poliției în procesul de constatare a contravențiilor și infracțiunilor. în baza regulamentului respectiv la data de 21.02.2014 a fost publicat în Monitorul Oficial, precum și pe site-ul IGP al MAI, informația și caietul de sarcini, cu privire la selecatarea agentului economic privind evacuarea și păstrarea mijloacelor de transport. Ministerul de Interne a expediat la data de 13.02.2014 solicitarea ca informația să fie publicată și în buletinul achizițiilor publice.

Straniu pare faptul că atât pe site-ul MAI dar și pe cel al IGP la data indicată în răspuns nu apare nici o informație despre organizarea unui asemenea concurs de prețuri și oferte. Nu doar pe paginile web ale MAI nu apare nimic despre respectivul concurs, dar nici în Monitorul Oficial nu exită nicio informație în acest sens.

La insistența reporterilor deschide.md, solicitată să comenteze situația, Sabina Cojușnean, a refuzat să ofere un răspuns dând asigurări că există publicat caietul de sarcini pe paginile instituției dar și în Monitorul Oficial. Mai mult, aceasta a refuzat categoric să transmită link-urile directe la postările menționate în răspuns.

N.R: Refuzul celor de la IGP ne face să credem că informațiile oferite la solicitare, constituie, de fapt, Â o eschivare de la răspuns.

Surse ale portalului deschide.md din Cadrul Centrului Național Anticorupție, care s-au autosesizat pe marginea acestui concurs, au spus că MAI și IGP nu au organizat nicio licitație privitor la evacuarea și păstrarea unităților de transport, parcate neregulamentar.

“Totul a fost făcut pe ascuns, din această afacere era preconizat un venit de 4000-5000 de dolari lunar, care urma să fie împărțit între șeful IGP și Nicolae Chiriac. Schema e foarte simplă, în oraș sunt multe mașini parcate neregulamentar. Agentul economic ia în arendă un teren, instalează un gard, angajează un paznic și un administrator , închiriează un evacuator și afacerea este pusă pe roate. însă după ce au văzut că s-a trezit interesul autorităților, a presei dar și a organelor de drept, procedura de evacuare a fost stopată,” susțin sursele.

Ahen’ii economici care prestează servicii similare susțin că prețul achitat de șoferi pentru evacuarea automobilelor este unul exagerat. Prețul maxim pentru evacuarea unui automobil în raza orașului, nu poate depăși prețul de 800 de lei.

A cui este PARCAREA și cine ESTE AGENTUL ECONOMIC?

Agentul economic care ar fi câștigat presupusul „concurs de prețuri și oferte” este GRAND AUTO CLUB SRL. Societatea cu răspundere limitată sus menționată, a fost fondată pe data de 04.12.2008, fără a a avea o adresă juridică. Fondatorul societății este Elena Pocriciuc, care deține 100 % din acțiuni.

Contactat telefonic, Mihai Balan, șoferul camionului care evacua automobilele, a declarat pentru deschide.md că evacuatorul îi aparține, iar la parcarea de pe strada Muncești a dus mașini doar la începutul lunii august.

“Am dus mașini la parcarea de pe strada Muncești, la începutul lunii august, vreo 2 săptămâni. Când mă sunau atunci mă duceam, nu mai țin minte câte mașini am dus. Mă chemau des, dar de la o vreme nu mă cheamă, cred că numai parchează lumea sau nuștiu ce au avut ei acolo,” a declarat Balan.

“Mai multe detalii cred că ar trebui să îi întrebați pe dânșii, eu nu am nici o treabă cu ei, mașina este a mea și nu sunt angajatul lor,” a precizat Balan.

Potrivit „caietului de sarcini”, agentul economic care a câștigat concursul, a fost ales nu doar după prețuri, ci și după alte cerințe. Acesta trebuia să dispună de teren pentru parcare îngrădit, care să asigure spațiu pentru mai mult de 100 de unități de transport, să aibă supraveghere video, să dispună de evacuator dar și de spații special amenajate pentru mașini de lux.

Grand Auto Club SRL, nu dispune de evacuator și nici de parcare.

Vom reveni în curând cu detalii despre implicarea directă a „cumătrului” lui Ion Bodrug, în afacerea susținută de IGP.

000
Citit 193 ori
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Abonează-te

Abonează-te ca să primești pe e-mail cele mai noi știri, interviuri și investigații