Luni, 18 Decembrie 2017 | Login
Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /hermes/bosnaweb20a/b2716/ipg.plusfmmd/contracoruptiei/components/com_k2/views/item/view.html.php on line 264
,,Fabricarea dosarelor penale in penitenciar la comandă

,,Fabricarea dosarelor penale in penitenciar la comandă

In perioada 2012, ex-șeful adjunct al Penitenciarului nr.13 Chișinău (SIZO), Albert Puiu, a relevat și mediatizat un șir de ilegalități și crime, care aveau loc și prelungesc pină la moment, în sistemul penitenciar al R.Molodva. De iure organele procuraturii, abilitate urmau să se autosesizeze și să investigheze cazurile depistate și mediatizate.

Factorii de decizie ai Departamentului instituții penitenciare, cunoșteau despre ilegalitățile relevate de către A.Puiu, mai mult ca atât anume ei favorizau și protejează activitățile ilicite din interes material.

Pentru neutralizarea lui A.Puiu, conducerea DIP prin înțelegere prealabilă cu procurorii procuraturii militare au purces la fabricarea dosarelor penale împotriva acestuia.

Un caz clasic dus pînă în pînzele albe, privitor la fabricarea unui dosar penal, poate servi cazul deținutei Canțer Tatiana, care în toamna anului 2012 a fost impusă prin presiuni și diferite căi ilegale de a face declarații minciunoase împotriva ex-șeful adjunct al Penitenciarului nr.13 Chișinău, Puiu Albert și pe angajatul aceluiași penitenciar Ceban Victor.

Grație faptului, că în timpul incriminat de deținuta T.Canțer, Puiu A. și Ceban V. nu se aflau la locul comiterei eventualei crime pe adresa or.Chișinău str.Bucuriei 14, dar se aflau în vizorul camerelor de înregistrare video de la Spitalul Clinic Republican, amplasat în alt sector al orașului, ultimii au reușit să demonstreze nevinovăția și caracterul mincinos al declarațiilor deținutei nominalizate.

Ulterior, datorită insistenței și eforturilor depuse de către A.Puiu și V.Ceban, în privința lui T.Canțer a fost pornită o cauză penală (pentru darea depozițiilor mincinoase) care apoi a fost expediată în judecată.

Deținuta Canțer T., văzînd că urmeză să fie pedepsită prin lege pentru comiterea infracțiunii în cauză, la 25.06.2014 a decis să recunoască vina și să declare adevărul.

După ce a depus jurămîntul în fața instanței, Canțer T. detaliat a povestit cum a fost impusă de șeful-adjunct al Penitenciarului nr.13 Chișinău, Sergiu Ochișor și procurorul din procuratura militară Chișinău Ion Bazatin să depună declarații mincinoase împotriva lui Puiu A. și Ceban V. Totodată T.Canțer recunoaște faptul, că pentru depunerea acestor depoziții false a primit de la Ochișor S. și Bazatin I. telefoane mobile, băuturi spirtoase (coniac, șampanie, și atele).

 

[

La data de 06.10.2014 prin sentința pronunțată pe Dosarul nr.1-334/2014 a judecătoriei Centru mun.Chișinău, inculpata Canțer T. pentru comiterea infracțiunii prevăzute de art. 312 alin.(1) Cod Penal a fost condamnată la 8(opt) luni privațiune de libertate. A fost aplicată pedeapsa minimă permisă de legislație, datorită faptului că inculpata a recunoscut vina integral.

Ca consecință și urmare a acestui caz, procurorul, care a participat în ședința de judecată Ludmila Cecan, nu s-a autosesizat și nu a înaintat demers Procuraturii Generale de a atrage la răspundere penală procurorul Bazatin Ion.Din aceste considerente la 20.11.2014 Puiu A. a decis singur să depună plîngere către Procurorul General Corneliu GURIN, anexînd copiile materialeleor respective, împreună cu 2 CD-uri(audio și video). Tot în această plîngere Puiu A. a menționat, că peste 20 de plîngeri depuse anterior în privința lui Bazatin Ion nu au dat rezultate, chiar dimpotrivă fiind mușumalizate și examinate superficial în scop de a-l scoate basma curată pe acesta.

Plingere 20.11.14 1Plingere 20.11.14 2 

Plingere 20.11.14 3 Plingere 20.11.14 4 

Plingere 20.11.14 6

Mediatizarea cazului în mijloacele mass-media, este ultima speranță a lui A.Puiu, de a fi auzit de organele de justiție, în caz contrar v-a fi nevoit să recurgă la acțiuni de protest.

 

 

începînd cu anul 2012 și pînă în prezent, în adresa Dvs m-am adresat cu peste 50 de plîngeri, privitor la mai multe ilegalități, nereguli și crime care aveau și prelungesc să aibă loc în sistemul penitenciar din R.Moldova.

Åži cu regrete, dar ca consecințe în adresa mea au început să fie fabricate dosare penale pentru a mă speria și opri din calea pe care am pornit.

Exemple de aceste dosare am mai multe. Spre exemplu în iunie 2012, la emisiunea de la PUBLIKA.TV am deconspirat o schemă de introducere a drogurilor în penitenciare în care erau implicați colaboratori și factori de decizie.Peste cinci luni de zile în loc procuratura militară (procurorul Bazatin Ion) să se autosesizeze și sî atragă la răspundere penală persoanele vinovate, dimpotrivă au venit la mine acasă au cu percheziția să caute droguri. Droguzri nu au găsit, dosarul l-au clasat și pînă în prezent nici nu-mi permit măcar să fac cunoștință cu acest dosar penal, ca să văd care au fost temeiurile pornirii acestui dosar penal și temeiurile organizării unei percheziții la mine la domiciliu și la soția la serviciu.

în ultimii doi ani de zile în mai mult de 20 de plîngeri adresate Dvs, am arătat multe cazuri și am demonstrat că procurorul din procuratura militară Chișinău BAZATIN ION personal a fabricat mai multe dosare penale și a comis un șir de crime.

Dar aici mi-am reamintit cum mi-a spus un procuror din procuratura militară:”înțelegi că chiar și de știm că Bazatin I. e „p…ras”, la noi există totuși o solidaritate neoficială și nu ai să reușești prin Procuratura Generală să-l atragi la răspundere după cum scrie legea….”

Am la mînă peste 20 de plîngeri scrise în adresa Dvs pentru a porni urmărire penală în privința procurorului Bazatin Ion pe cazuri concrete și evidente, cu probe și dovezi incontestabile, dar se vede că „colegialitatea” și „solidaritatea” există.

Ca răspuns de la Dvs, am primit mai multe ordonanțe de refuz de a porni urmărire penală în privința procurorului Bazatin Ion.Pe toate ordonanțele acestea eu le-am atacat la judecătorii de instrucție și în rezultat toate au fost anulate ca ilegale. Iar careva ordonanțe deja a doua oară au fost anulate, pornindu-se al treilea cerc de alergătură „prostească” și fără de rezultate.Așa dar,în legătură cu faptul, că în rezultatul audierii mele în calitate de martor pe cauza penală nr.2012990118 (pe cînd activam ca șef-adjunct al P-13 Chișinău), cît și în urma aportului meu adus pentru a depista ilegalitățile și crimele comise de către un șir de colaboratori și factori de decizie ai sistemului penitenciar (care au intrat în cîrdășie cu membrii organizației criminale MAKENA), în primăvara anului 2012 de către unii din aceștea au fost întreprinse un șir de acțiuni de intimidare, presare și șantajare asupra mea.

Așa dar de către unii colaboratori și factori de decizie ai P-13 Chișinău cît și din DIP nu și fără aportul procuraturii militare, au fost organizate artificial plîngeri din partea unor deținuți, pe niște fapte inventate cu scopul de a fabrica cauze penale împotriva mea cît și a altor colaboratori, care deasemenea au acceptat să dee declarații și să fie martori pe cauza penală  nr.2012990118.(pornită conform art.328 al.(3) C.P.)

Una din cauzele penale fabricate împotriva mea și a lui Ceban Victor(tot martor pe cauza penală nr. nr.2012990118) este cauza penală nr.2012018078, pornită la 23 mai 2012, conform art.328 al.1 Cod Penal, care s-a aflat în gestiune la procurorul din procuratura militară Bazatin Ion.

Ca temei pentru pornirea acestei cauze penale au servit doar declarațiile unei deținute Tatiana Canțer, precum că eu și Victor Ceban în perioada februarie-mai 2012, am preset-o și am impus-o să declare în massmedia niște informații denigrătoarecare care au ponegrit imaginea specialistul serviciului securitate Pîntea Cristian(bănuit pe cauza penală nr.2012990118 unde eu sunt martor ) și au știrbit imaginea sistemului penitenciar.

Anterior în aprilie 2012 Canțer Tatiana, la propria dorință, cu acordul DIP a declarat la posturi de televiziune (PUBLIKA.TV, MOLDOVA1), că în toamna anului 2011 a întreținut relații sexuale în rezultatul întrevederilor ilegale organizate de un collaborator al P-13 Chișinău Pîntea Cristian). Cazul relatat de ea a avut loc în toamna anului 2011, pe cînd eu și Ceban Victor în acel timp activam în alte subdiviziuni și nu în P-13 Chișinău.

După ce, în următoarea ordine:

la data de 08 noiembrie 2012, ofițerul de urmărire penală Grăjdieru Grigore a organizat escortarea deținutei Canțer Tatiana la DGSO MAI, unde a audiat-o pe marginea unei scrisori din 01.10.2012. După aceasta fiind reîntoarsă în Penitenciarul nr.13 Chișinău între orele 12.00 și 13.00, în rezultatul unor presiuni și influiențe din partea factorilor de decizie ai P-13 și a procurorului

 1. Bazatin Ion,Canțer Tatiana face declarații (fiind audiată suplimentar ca parte vătămată pe cauza penală 2012018078), precum că Grăjdieru Grigore ne-a organizat o întîlnire mie și lui Ceban Victor cu ea, în rezultat la ce ea a fost amenințată și constrînsă de noi să-și schimbe depozițiile pe cauza penală nr.2012018078.
 2. La 13.11.2012 fără a fi înregistrată vre-o sesizare conform art.274 CPP pe un fapt nou, fără a fi pornită urmărirea penală , fără a fi oficial și legal pus sub învinuire pe o nouă faptă procurorul Bazatin Ion ma aduiat în calitate de învinuit pe marginea unde m-am aflat pe 8.11.2012 și dacă nu am discutat, presat-o și influiențat-o pe Canțer Tatiana.
 3. Tot la 13.11.2012 fără a fi înregistrată vre-o sesizare conform art.274 CPP pe un fapt nou, fără a fi pornită urmărirea penală , fără a fi oficial și legal pus sub învinuire pe o nouă faptă procurorul Bazatin Ion l-a audiat în calitate de învinuit și pe Ceban Victor, pe marginea unde s-a aflat pe 8.11.2012 și dacă nu a discutat, presat-o și influiențat-o pe Canțer Tatiana.
 4. La data de 15 noiembrie 2012 fără a fi înregistrată vre-o sesizare conform art.274 CPP pe un fapt nou, fără a fi pornită urmărirea penală, procurorul Ion Bazatin emite ordonanță de ridicare și înaintea a demersului către judecătoria Buiucani, în scop de a ridica informația privitor convorbirile telefonice efectuate de către mine și Ceban Victor.
 5. Åži tocmai la 16 noiembrie 2012 procurorul Ion Bazatin “își aduce aminte” că există legislație și o procedură penală stabilită după ce în sfărșit înregistrează un raport cu nr.291, conform art.274 CPP, tot în aceiași zi emițînd ordonanță de pornire a urmăririi penale nr.201238138.
 6. La 22 noiembrie 2012, fără a fi pus sub învinuire oficial și legal pe cauza penală 2012038138, procurorul Ion Bazatin, petrece confuntare între Canțer T. și mine, dîndu-mi calitate de învinuit.
 7. Tot la 22 noiembrie 2012, fără a fi pus sub învinuire oficial și legal pe cauza penală 2012038138, procurorul Ion Bazatin, petrece confuntare între Canțer T. și Ceban Victor.
 8. Văzînd că procurorul Ion Bazatin intenționat nu are de gînd să respecte legislația, am decis să-i aduc eu probe care pot demonstra că Canțer T. minte. în așa mod la 26.11.2012 am intervenit cu un demers prin care “mură în gură” i-am prezentat procurorului toate probele care demonstrează că fizic eu și Ceban Victor la 08.11.2012 în timpul incriminat(precum că eram în curtea DGSO unde am preset-o pe Canțer T.) am fost pe teritoriul Spitalului Clinic Republican și nu în sect.Buiucani la DGSO.
 9. Â Astfel, fiind verificate majoritatea probelor invocate de mine și de Ceban Victor (secvențe video de la Spitalul Clinic Republican, descifrarea apelurilor telefonice, martori, bonul de plata de la farmacie pentru medicamente ș.a.), procurorul nu a putut decît să emită la 06.12.2012 o ordonanță prin care pe mine și pe Ceban Victor am fost scoși de sub urmărire penală din lipsa faptei infracțiunii (art.275 alin.(1) pct.1 CPP), iar procesul penal 2012038138 a fost clasat.
 10. Dar nu s-au terminat toate aici, deoarece procurorul Ion Bazatin stabilind cu certitudine din materialele accumulate, că Canțer Tatiana a mințit, fiind obținute o mulțime de probe directe pe acest fapt, acesta încălcînd prevederile legislației nu s-a autosesizat de a înregistra o sesizare și de a porni o urmărire penală în privința lui Canțer T..
 11. La data de 11 ianuarie 2013 m-am adresat cu o plîngere (pentru examinare conform art.274 CPP) de a o atrage la răspundere penală condamnata Canțer Tatiana Nicolae 1988 a.n., pentru comiterea infracțiunilor prevăzute de art. 311 și 312 Cod Penal.
 12. La data de 08.02.2013 prin scrisoare am fost înștiințat că la 06.02.2013 procurorul militar în Procuratura militară Chișinău Ivan Grosu a emis o ordonanță de refuz în pornirea urmăririi penale în temeiul art.275 alin.(1) pct.1) Cod de procedură penală, adică când nu există faptul infracțiunii.
 13. Ulterior, în termenul stabilit de legislație, în conformitate cu prevederile art.299, 299/1 CPP, la data de 13.02.2013 am depus plîngere (copia pe 6 file se anexează) pe numele Domnului Nicolae DIMITRIEV, Procuror militar Chișinău.
 14. La data de 28 februarie 2013, am primit scrisoarea cu ordonanța emisă de către Domnul Nicolae DIMITRIEV, Procuror militar Chișinău, prin care plîngerea mea a fost respinsă ca neîntemeiată.
 15. La 04.03.2013 m-am adresat la judecătoria sect.Buiucani cu plîngere în baza art.300,313 CPP, după ce ulterior prin încheiere a fost anulată ordonanța procuraturii militare de neîncepere a urmăririi penale în privința lui Canțer Tatiana.
 16. Åži în sfîrșit la 07 mai 2013 de către Procuratura mun.Chișinău a fost pornită cauza penală nr.2013018065 conform art.312 alin.(1) CP, după ca Canter T. la 27.06.2013 a fost pusă sub învinuire pentru comiterea infracțiunii prevăzute de art.312 alin.(1) CP și la 16.07.2013 prezenta cauză penală cu rechizitoriu a fost expediată în instanța de judecată a sect.Centru Chișinău.

întru-n cuvînt 5 luni de zile am luptat cu „morile de vînt” pînă totuși o altă subdiviziune a procuraturii a calificat conform legislației acțiunile deținutei Canțer Tatiana, pe cînd procuratura militară Chișinău ilegal m-a purtat pe drumuri refuzîndu-mi și respigîndu-mi cererile și plîngerile mele invocînd niște argumente formale și fără suport legal.

La data de 06.10.2014, prin sentința Judecătorie Centru mun.Chișinău (care a devenit irevocabilă, nefiind contestată de părți), inculpata Canțer Tatiana a fost condamnată pentru comiterea infracțiunii prevăzute de art.312 alin.(1) Cod Penal la 8 (luni) de închisoare. Pedeapsa a fost blîndă și minimală conform legislației din motivul că Canțer T. a recunoscut vina.

Dar cel mai principal, că inculpata fiind audiată la data de 25.06.2014 a recunoscut detaliat cum procurorul din procuratura militară Chișinău Bazatin Ion și șeful-adjunct al P-13 Chișinău în perioada toamnei anului 2012 au prin diferite metode ilegale au influiențat-o și au impus-o pe Canțer T. sa dee declarații minciunoase împotriva mea și a lui Ceban Victor.(vedeți secvențele video, ascultați secvențele audio și citiți materialele anexate)

Faptul dat a fost constatat în ședințele de judecată, fiind dezvăluit și în sentința nominalizată.

Pînă în prezent, din cîte cunosc procurorul Liudmila Cecan, care a participat în ședințe nici de gînd nu a avut și nici nu are să se autosesizeze și să adreseze Procuraturii Generale un demers sau sesizare. Iarăși ajung la vorba spusă de un procuror din PG (la început de plîngere)

Pentru a ridica eficiența, claritatea și operativitatea în procesul examinării plîngerii date vă anexez:

 • Copia sentinței din 06.10.2014(intrată în vigoare) – 4 file
 • Copia cererii din 06.10.2014 nr.32913 – 1 filă
 • CD cu secvențele audio ale ședințelor de judecată – 1 buc.
 • CD cu secvențe video din 25.06.2014(audierea inculpatei Canțer T. în ședința de judecată) – 1 buc.
 • Copii din procesul-verbal al ședințelor de judecată cu depozițiile inculpatei Canțer T. – 4 file

în fine doresc să vă informez, că deja în paralel am început să mediatizez toate plîngerile privitor la crimele comise de procurorul Bazatin Ion.

Åži cel mai curios lucru pe care aș vrea să-l văd, cum și de data aceasta îl ve-ți scoate basma curată pe „colegul” Bazatin Ion cu atîtea probe (sentință intrată în vigoare, depoziții date în judecată sub jurămînt, secvențe audio și video, martori, ș.m.a)

Mediatizarea acestor plîngeri va cuprinde:

 • înștiințarea și sesizarea mai multor ONG-uri
 • înștiințarea și sesizarea mai multor instituții și instanțe internaționale
 • Organizarea de flasmob-uri și proteste în fața Procuraturii Generale ș.a.

Tot în timpul apropiat am să mediatizez și am să sesizez institușiile internaționale privitor la calitatea, legalitatea și obiectivitatea lucrului efectuat în procesul examinării plîngerilor anterioare, privind crimile și ilegalitîțile comise de către procurorul Bazatin Ion. Pe marginea examinării plîngerilor anterioare am toate materialele în copii.

 Domnule Procuror General, chiar nu vedeți și nu auziți, că un individ criminal, care întîmplător a ajuns procuror – Bazatin Ion, pas cu pas, alături de alți colegi pășește și el pe pragul așa ziselor „reforme” declarate cu mare fast de la tribune? Chiar socotiți că oamenii nu văd și nu înțeleg ce se petrece? Oamenii nu au nevoie de astfel de “reforme” care se regăsesc numai pe hîrtie, iar în viața de toate zilele criminalitatea și corupția e în capul mesei…

în legătură cu cele indicate mai sus, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare rog:

1.Pornirea urmăririi penale în privința șefului-adjunct al P-13 Chișinău Ochișor Serghei și procurorului din procuratura militară Chișinău Bazatin Ion, pentru comiterea infracțiunilor prevăzute de art-le 314(determinarea la depunerea declarații minciunoase) și 328 (excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu) Cod Penal.

2.De a mă recunoaște și a mă audia în calitate de parte vătămată în cadrul acestei urmăriri penale.

 1. Despre rezultatele examinării plîngerii nominalizate, rog în termenii stabiliți de legislație să fiu informat în scris.
000
Citit 279 ori
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Abonează-te

Abonează-te ca să primești pe e-mail cele mai noi știri, interviuri și investigații