Luni, 18 Decembrie 2017 | Login
Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /hermes/bosnaweb20a/b2716/ipg.plusfmmd/contracoruptiei/components/com_k2/views/item/view.html.php on line 264
EXCLUSIV / Cavcaliuc, șef la IGP, acoperă crima unui ofițer de poliție

EXCLUSIV / Cavcaliuc, șef la IGP, acoperă crima unui ofițer de poliție

Abuzul în funcție și traficul de influență au devenit de multă vreme o practică obișnuită în activitatea unor importanți funcționari de laInterne, iar cazul colonelului Gheorghe Cavcaliuc, șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției, este unul de notorietate. Acesta n-a ezitat nicio clipă să folosească prerogativele sale de serviciu de fiecare dată când a fost nevoie să-și protejeze rudele sau apropiații. Mai grav, Deschide.md a intrat în posesia unor informații, conform cărora Cavcaliuc a intervenit personal pentru a-l scăpa basma curată pe unul din foștii săi subalterni, care a comis un accident soldat cu moartea unui om, fugind de la locul crimei.

Este vorba, de această dată, despre  Gheciu, șef al secției SUD a Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului Național de Investigație, al cărui șef nemijlocit a  anterior . Sursele noastre ne-au relatat că, aflat în stare de ebrietate, acesta a accidentat în vara lui 2014 un pieton,  a murit la spital în urma traumatismelor suferite.

Accidentul s-a produs în seara zilei de 7 iunie 2014, în jurul orei 21:52, la intersecția străzilor Mihai Eminescu și Alexandru cel Bun din centrul Capitalei, dar în dosar vinovatul figurează ca â€žo persoană necunoscută”.

(Sergiu Gheciu, șeful secției SUD a Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului Național de Investigație)

în seara respectivă, Gheciu ar fi urcat beat la volanul automobilului său, iar victima lui s-a dovedit a fi Ion Antocianu, un bărbat din Capitală, în vârstă de 66 de ani. Speriat de ceea ce a făcut, Gheciu i-ar fi cerut la telefon ajutor șefului său, care a intervenit imediat. Fapt ce poate fi dovedit chiar și de înregistrarea accidentului în registrul Secției Accidente Rutiere din municipiul Chișinău.

Polițistul de gardă, a trecut atunci  informația în registru sub nr. 7114. Poliția a fost sesizată despre accident chiar de colonelul Cavcaliuc, de pe numărul de telefon mobil de serviciu. Ba mai , el a specificat că automobilul implicat în accident ar fi un Mercedes, la volanul căruia se afla o persoană necunoscută. (VEZI DOC mai jos)

(Captură din registrul accidentelor rutiere)Pag. 1

(Captură din registrul accidentelor rutiere)Pag.2

A doua zi după accident, pe 8 iulie, Direcția de Poliție a municipiului Chișinău a pornit o cauză penală, înregistrată în registru de evidență a crimelor cu nr.20148900969.

Cercetarea penală a fost declanșată în baza art. 264. al.3 al Codului Penal – încălcare regulilor de securitate a circulației și exploatare a mijloacelor de transport. Ofițerul de urmărire penală care a anchetat  a fost căpitanul Octavian Marian.

(Captură din registru de înregistrare a cauzelor penale)

încercând să aflăm detalii, am descoperit că anterior Octavian Marian,  în calitate de  ofițer de urmărire penală al Serviciului urmărire penală accidente rutiere al Secției Coordonare activității de urmărire penală al Direcției de poliție a municipiului Chișinău, a fost concediat la data de 09 septembrie 2013 prin ordinul IGP al MAI nr.369, ca urmare a unei anchete  a fostului Serviciu de Securitate al MAI, pentru tergiversarea anchetei unui accident rutier care a avut loc la data de 07 mai 2013, la intersecția bulevardului Ștefan cel Mare cu strada Armenească, care s-a soldat cu decesul unei femei în vârstă de 27 de ani. Â Despre concedierea din 2013 Marian a menționat și în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2013.

(captură din declarația cu privire la venituri și proprietăți)

Cu alte detalii despre  acestui ofițer de urmărire penală vom reveni în timp apropiat.

Vom preciza, însă, abia la peste trei luni de la declanșarea anchetei, la data de 16 septembrie 2014, Octavian Marian, decide să remită â€žmaterialul probatoriu acumulat” spre examinare Procuraturii. Și nu e de mirare, deci, că prin decizia nr, 4949, Marian remite dosarul procurorilor cu propunerea de încetare a urmăririi penale.

(Captură din registru de înregistrare a cauzelor penale)

Contactat telefonic, ofițerul de urmărire penală, Octavian Marian, ne-a „expediat” la Procuratură, iar când l-am întrebat de ce a propus încetarea urmăririi penale, Marian a închis telefonul și nu a mai răspuns la apelurile insistente ale reporterilor .

Eu am transmis acest dosar procurorilor, toate întrebările la ei…La revedere, a spus Marian.

Așa cum dosarul a fost preluat de Procuratura municipiului Chișinău, am aflat de la șeful acesteia, Ion Diacov, că de cazul morții lui Antocianu se ocupă procurorul Vladimir Guzic. Solicitat telefonic, Guzic ne-a declarat, însă, că nu mai știe nimic despre soarta acestui dosar, pentru că ar fi fost preluat de un alt procuror, după ce el a plecat în concediu.

„Am instrumentat cazul câteva săptămâni după care am plecat în concediu, iar dosarul a fost preluat de un alt procuror. Nu cunosc la cine se află acum dosarul. Ofițerul de urmărire penală, Octavian Marian, nu a aflat autorul accidentului, șoferul fiind declarat o persoană necunoscută ” – a specificat Guzic.

Am încercat să aflăm mai multe detalii despre dosar de la șeful Secției urmărire penală din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, Ruslan Toma, dar acesta are telefonul mobil deconectat.

N-a fost în stare să ne ajute nici șeful Procuraturii municipale, Ion Diacov, care spune că urmează acum un set de proceduri medicale, într-un sanatoriu, și ne-a sugerat să luăm legătura cu adjunctul său, Vasile Lupu. Nici acesta, însă, nu a răspuns la apelurile telefonice insistente ale reporterilor Deschide.md.

Dat fiind faptul că  Cavcaliuc este cel care a anunțat accidentul, l-am întrebat pe el dacă a fost la fața locului sau de unde a aflat despre accident, dar și dacă este adevărat că ar fi intervenit pentru a-l scăpa de pedeapsă pe subalternul său, cu care este în relație de prietenie.

Solicitat la telefon de reporterul .md, șeful-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, s-a eschivat de la un răspuns direct, menționând că nu o singură dată a anunțat poliția despre accidente în trafic și nu își aduce aminte dacă a sesizat și acest caz.

„Sunt pe foaie de boală, sunt răpus de gripă… Nu pot să vă spun nimic, trimiteți pentru orice eventualitate o interpelare și o să vă răspund. Eu totdeauna când merg pe drum, și dacă văd că se întâmplă un accident rutier, mă opresc din mers, i-au telefonul și informez poliția” – susține Cavcaliuc.

La insistențele noastre cu privire la accidentul din seara zilei de 7 iulie 2013 și posibila implicare a fostului său subaltern, Sergiu Gheciu, acesta a declarat că nu este convins, dar ar putea să mai fi mai auzit despre un asemenea caz.

„Am mai auzit această informație. Eu nu știu dacă vorbim de același accident, dar dvs. transmiteți o interpelare, eu o să mă documentez și o să vă răspund cinstit. Să nu vă dau acum un răspuns eronat” – a adăugat șeful-adjunct al IGP.

Am încercat obținem un comentariu și de la reprezentanții Inspectoratului Național de Investigație, dar fără nicio șansă de reușită. Ofițerul de presă al INI, Natalia Golovco, a declarat telefonic că nu cunoaște cazul, dar se va documenta și va reveni. După câteva ore de așteptare, Golovco a refuzat să mai răspundă la apelurile reporterilor Deschide.md.

Cel mai îngrijorător este faptul că, potrivit  surse avizate, ilegalitățile ce ar fi fost comise repetat atât de cei doii, cât și de alți importanți angajați, sunt prea bine cunoscute conducerii Ministerului de Interne, dar care închide ochii și n-a dispus măcar inițierea unei anchete interne.

Vom aminti că, atât, șeful de secție SUD din cadrul Direcției Operațiuni Speciale a INI, Sergiu Gheciu, cât și fostul șef al DOS, Gheorghe Cavcaliuc, au fost anterior implicați și în alte scandaluri. Ambii stau în spatele unor răsunătoare dosare care se presupune că au fost fabricate la comandă, cum ar fi cazul fostului șef al ASCOM GROUP, Andrei Baștovoi, uraniu 2010 și 2011, precum și altele.

Deschide.md a publicat anterior, un șir de investigații în care a relatat despre activitatea controversată a lui Gheorghe Cavcaliuc dar și a Direcției 5, subdiviziunea Inspectoratului Național de Investigații a IGP, pe care o conducea. Este vorba despre înscenarea unei tâlhării în Ucraina sau cazul angajatului MAI Andrei Ciubotaru, precum perchezițiile din 26 decembrie 2013 la domiciliile foștilor ofițeri de poliție a Serviciului Securitate Internă și Combaterea Corupției al MAI Victor Pentelei și Iurie Catan.

De altfel, nu este pentru prima dată când Gheorghe Cavcaliuc își folosește epoleții pentru a exercita presiuni asupra unor ționari care au intrat în conflict  cu rudele sale, în perioada în care s-a aflat la comanda Direcției Operațiuni Speciale a Inspectoratului Național de Investigație (INI). Este vorba, cel puțin, despre cazul reținerii unor funcț din cadrul primăriei Trușeni, dar și cazul reținerii șefului adjunct al Inspectoratului Ecologic de Stat din luna aprilie 2014. (EXCLUSIV // Cavcaliuc (INI)țiază PERCHEZIÈšII în INTERES personal ?)

De asemenea Sergiu Gheciu și Gheorghe Cavcaliuc au fost implicați și în cazul intidimidării redacției Deschide.md, prin fabricare unui dosar penal și reținerea reporterului Vadim Ungureanu. Gheciu a fost cel care a condus grupul de urmărire penală, iar Cavcaliuc a participat personalla reținerea jurnalistului.

Deschide.md continuă investigația jurnalistică ce privește implicarea celor doi ofițeri de poliție în cazul morții lui Ion Antocianu și va reveni cu mai multe detalii în cel mai apropiat timp.

000
Citit 192 ori
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Abonează-te

Abonează-te ca să primești pe e-mail cele mai noi știri, interviuri și investigații