Luni, 18 Decembrie 2017 | Login
Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /hermes/bosnaweb20a/b2716/ipg.plusfmmd/contracoruptiei/components/com_k2/views/item/view.html.php on line 264
Cazul Cavcaliuc-Gheciu // Ancheta – oarbă, criminalul în libertate

Cazul Cavcaliuc-Gheciu // Ancheta – oarbă, criminalul în libertate

Deschide.md continuă investigația jurnalistică în cazul colonelului Gheorghe Cavcaliuc, șef-adjunct al Inspectoratului de Poliție, care s-ar fi implicat pentru a-l scoate basma curată pe fostul său subaltern, Sergiu Gheciu, asupra căruia planează bănuiala că ar fi accidentat mortal un om. Pe parcursul cercetărilor realizate de reporterii noștri, la suprafață au apărut detalii contradictorii, care generează un șir de întrebări ce ne conving că e putred ceva la mijloc în acest caz.

Ca să recapitulăm: la data de 07 iulie 2014, un bărbat în vârstă de 66 de a fost lovit de o mașină la intersecția străzilor Mihai Eminescu Alexandru cel Bun din Capitală. Cel  a anunțat poliți, iar acum se face că a uitat, a fost nimeni altul decât Gheorghe Cavcaliuc. în urma traumatismelor suferite, victima, Ion Antocianu, a murit la spital. acestuia declară într-un interviu pentru  că i s-a spus cum că poliția ar fi fost chemată de o femeie. Totodată, la spital i s-a comunicat că două persoane necunoscute, în vârstă de 30-35 de ani, s-ar fi interesat de starea pacientului.

Cavcaliuc o face pe niznaiul

La aproape 8 luni de la comiterea acestei crime, nimeni nu a fost pedepsit, iar dosarul se prăfuiește pe masa procurorilor. Oamenii legii au verificat pentru început versiunea lui Gheorghe Cavcaliuc, cel  a anunțat poliția, fapt dovedit atât de înscrisul din registrul Secției Accidente Rutiere din municipiul Chișinău, cât și de o înregistrare audio a discuției telefonice pe care el a purtat-o în acea seară cu polițistul de gardă, în posesia căreia a intrat redacția .md.

Cavcaliuc susține că victima ar fi fost accidentată de un microbuz de linie. întrebat anterior despre  sa în dosar, Cavcaliuc susține că nu-și aduce aminte și nici nu este martor. Din înregistrare, însă, după cum bine se , reiese că a fost la țața locului.

Contactat telefonic procurorul municipiului Chișinău, Ion Diacov, a confirmat că în dosar este implicat un angajat al Ministerului Afacerilor Interne, fără a ne oferi și alte detalii.

La fel ca și Diacov, procurorul  instrumentează acest caz, Iulian Suhan, a recunoscut, într-o discuție cu reporterii Deschide.md, că în dosar figurează un polițist.

Acesta nu a fost audiat încă și nu are nici un statut în dosar, nu putem să-i înaintăm învinovățirea din lipsă de probe – a precizat Suhan.

Ba e Mercedes, ba e Volvo

Suhan spune că sunt mai mulți martori în dosar, unul dintre susține, că ar fi văzut un microbuz de linie, marca Mercedes, dar după mai multe verificări această versiune a fost abandonată. Oricât de insistenți am încercat să fim, n-am putut însă afla dacă martorul care susține că victima a fost accidentată de un autobuz este Gheorghe Cavcaliuc. Procurorul a evitat un răspuns clar la întrebările noastre.

Există un singur martor care a văzut că pe Antocianu l-ar fi lovit un microbuz, dar după mai multe verificări această ipoteză a căzut – susține Suhan.

Drept urmare, procurorii au luat în calcul un alt automobil, marcaVolvo, șoferul căruia ar putea fi cel care l-a accidentat mortal pe Ion Antocianu, pe care însă nu-l pot învinui pentru că… n-au probe convingătoare.

în cadrul anchetei efectuate de oamenii legii a fost ridicat un automobil, de la un polițist, dar nu există careva probe că anume el a fost vinovat. Dosarul a venit la procuratură fără un material probatoriu complex. Am dispus să fie efectuate mai multe expertize, în special au fost preluate particule de pe hainele cadavrului pentru a fi analizate cu cele de pe automobilul ridicat de polițiști. Rezultatele expertizei au dat un răspuns negativ. Din motivul că aceste expertize au fost efectuate la instituții subordonate MAI, am luat decizia de a face o expertiză complexă la o instituție independentă, dar din păcate din luna noiembrie anul trecut, nu am primit nici un răspuns, în pofida faptului că am solicitat urgentare rezultatelor de mai multe ori.

(solicitarea procurorilor pentru efectuare expertizei)

Suhan a ținut să mai precizeze că, în cadrul anchetei, Procuratura a sesizat ministerul Afacerilor Interne, solicitând declanșarea unei anchete interne pe seama acestui caz, dar până în prezent nu a primit niciun răspuns.

Când a fost transmis dosarul în judecată, oamenii legii au specificat că ar fi fost implicat un automobil modelul Volvo, care este înregistrat pe o persoană terță dar a fost ridicat de la un polițist. Există doar o informație că anume acest automobil a fost implicat, dar nu sunt probe care ar putea învinovăți pe cineva. Mașina a fost ridicată de polițiști și dusă la parcarea specială a MAI, declară Suhan.

Pe de altă parte, ofițerul de presă al SPIA, Alexandru Boboc, ne-a declarat că o anchetă internă pe acest caz a fost pornită, doar că aceasta a fost suspendată, la solicitarea procurorilor.

Direcția securitate internă a stabilit atunci un suspect și a inițiat o anchetă de serviciu, dar ulterior a fost suspendată, la solicitarea Procuraturii, pentru a nu crea impedimente în procesul de urmărire penală, deoarece concomitent a fost inițiat un dosar penal – a specificat Boboc.

Reporterii Deschide.md s-au deplasat la parcarea MAI de pe stradaMuncești 121 A, din sectorul Botanica. Acolo am găsit și automobilul în cauză. Este vorba de un Volvo-740, cu plăcuțele de înamtriculare C HS 048. Paznicul ne-a spus că automobilul se află pe teritoriul parcării de mai bine de 8 luni și ar fi fost adus de polițiști, în calitate de probă într-un dosar penal, pentru că ar fi lovit un pieton.

(automobilul Volvo, probă în dosar, la parcarea specială a MAI pe strada Muncești 121 A)

(automobilul Volvo, probă în dosar, la parcarea specială a MAI pe strada Muncești 121 A)

Automobilul a fost trecut în registrul de evidență a vehiculelor pe data de 12 iulie 2014, la 4 zile de la pornirea cauzei penale în  lui Ion Antoceanu. Mașina a fost adusă de ofițerul de urmărire penală Octavian Marian. După cum am menționat și data trecută, ofițerul Octavian Marian a fost demis în 2013 pentru tergiversarea anchetei într-un caz similar, iar ulterior a fost reangajat în MAI.

(Registru de evidență a vehiculelor la parcarea specială a MAI pe strada Muncești 121 A)

După publicarea primului episod al acestei investigației, am fost telefonați de Octavian Marian, care ne-a solicitat o întâlnire. Ulterior, acesta a venit la sediul redacției, pentru a ne specifica că el a fost reangajat, iar materialul probatoriu al cauzei penale l-ar fi transmis procuraturii pe data de 16 iulie. Mai mult ca atât, Marian susține că investigația noastră i-ar fi lezat demnitatea și onoarea.

întrebat dacă în materialele în prezentate procurorilor a identificat și un potențial vinovat de moartea lui Antocianu, Marian a refuzat să ofere detalii, făcând trimitere la secretul anchetei.

Ancheta suferă de orbul găinilor

Până aici, în dosar figurează un automobil, dar și un șofer, care se presupune că ar purta vina pentru moartea unui om. Ba mai mul, vinovatul este un angajat MAI. însă, la 8 luni de la comiterea crimei, în centrul Capitalei, unde camere de supraveghere sunt la tot pasul, dosarul nu a ajuns încă în instanța de judecată, din lipsă de probe.

Procurorul Iulian Suhan susține că ofițerii de urmărire penală nu ar fi prezentat toate probele care ar putea face posibilă înaintarea unei învinuiri. Și, chiar dacă accidentul s-a produs în fața sediului Partidului Liberal Reformator, înregistrările video lipsesc din dosar.

Au fost făcute mai multe interpelări pentru audierea martorilor existenți în dosar, dar asta nu ține de lucrul procurorilor, precizează Suhan. Există o înregistrare video de la un butic din apropierea locului unde a fost accidentul dar din mai multe motive nu putem să vă oferim careva detalii, pentru a nu prejudicia ancheta, a adăugat procurorul.

Potrivit aceluiași procuror, dacă rezultatele expertizei complexe vor dovedi nevinovăția polițistului, dosarul va fi retransmis la MAI pentru a porni o nouă anchetă și o cercetare mai amănunțită a acestui caz.

Dar, în timp ce ancheta orbecăiește, sau poate chiar se face că nu vede, automobilul în cauză a fost deseori observat parcat în preajma Ministerului Afacerilor Interne, acolo unde își avea biroul și Sergiu Gheciu, șef al secției SUD a Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului Național de Investigație.

(Automobilul Volvo, probă în dosar, parcat în apropierea MAI. pe strada Vasile Alecsandri, înainte de accident)

Deschide.md reamintește că, potrivit surselor noastre, cel vinovat de accident ar fi Sergiu Gheciu, șef al secției SUD a Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului Național de Investigație, al cărui șef nemijlocit a fost anterior Cavcaliuc. în seara când s-a produsă tragedia, Gheciu ar fi urcat la volan în stare de ebrietate, iar după ce l-a accidentat pe Ion Antocianu a apelat la bunul său prieten, Gheorghe Cavalciuc, care n-a întârziat să-i sară în ajutor. (EXCLUSIV / Cavcaliuc, șef la IGP, acoperă crima unui ofițer de poliție)

000
Citit 194 ori
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Abonează-te

Abonează-te ca să primești pe e-mail cele mai noi știri, interviuri și investigații