Luni, 18 Decembrie 2017 | Login
Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /hermes/bosnaweb20a/b2716/ipg.plusfmmd/contracoruptiei/components/com_k2/views/item/view.html.php on line 264
Rucsac, Bancomat și Ivan Turbincă fac REFORMA la MAI

Rucsac, Bancomat și Ivan Turbincă fac REFORMA la MAI

Dezvăluirile lui Vladimir Maiduc, fostul șef al securității interne a MAI

Ministerul Afacerilor Interne este condus de Rucsac, Bancomat, Gagarin și Ivan Turbincă. Dezmierdările respective denot㠝talentele fiecăruia dintre cei aflați în fruntea instituției.

în aceleași “talente” se ascunde și explicația faptului că reforma trimbițată din vara lui 2012, rămine o iluzie. în realitate, reforma se manifestă prin deturnări de sume exorbitante din bugetul de stat, din fonduri europene, dosare fabricate ‘pe-un cap”, oameni numiți în funcții după gradul de rudenie, sau după gradul de obediență față de șefi sau în funcție de loialitatea față de culoarea partidului. în egală măsură, reforma făcută de Rucsacâ, Bancomat, Gagarin❠și Ivan Turbincă mai înseamnă mult, mult PR, fără nicio acoperire reală.

Sunt acuzații grave, care au mai fost vehiculate în mass media, dar de această dată le lansează, într-un intreviu acordat în exlusivitate pentru deschide.md, un om care cunoaște sistemul din interior: fostul șef al Serviciului securitate internă și combatere a corupției, Vladimir Maiduc.

Vladimir Maiduc a fost numit în funcția de șef al serviciului care urma să scoată la suprafață încălcările grave din MAI, în decembrie 2012. Una dintre primele operațiuni ale lui acestuia a fost percheziția efectuată în comun cu polițiștii din Brigada cu destinație specială ”Fulger”, la Comisariatul General de Poliție din Chișinău, în urma căreia au fost suspendați din funcție vicecomisarul pe lucrul operativ Alexei Laza și șeful Poliției Criminale, Ruslan Saachian. Tot în timpul activității sale, alți 20 de angajați din cadrul ministerului au fost suspendați din funcții sau concediați. Maiduc și-a dat demisia din funcția de șef al Serviciului Securitate Internă al MAI în februarie 2014.

Cine v-a propus să vă asumați responsabilitățile unei astfel de funcți ?

Propunerea a venit chiar din partea prim-ministrului Vlad Filat, care care m-a contactat telefonic și m-a rugat să-l ajut pe ministrul Recean. Filat mi-a spus că trebuie să facem ordine în Ministerul de Interne. Èšinând cont de experiența mea în domeniu,  m-am gândit că eu chiar voi fi de folos.

Discuția a plecat de la premisa unei reforme reale, bazată pe un mecanism nou, care își propunea să aducă rezultate spectaculoase în Poliție, să zicem oarecum similar celor întâmplate în Georgia ?

Așa este și eu chiar am crezut în acest lucru, la bun început. Din păcate, o spun cu regret, timp de un an, cât am ocupat funcția respectivă, eu nu am văzut nicio reformă. Am pus această întrebare de mai multe ori chiar conducerii ministerului, ministrului. Eu nu am văzut reforma, poate au văzut-o cei care au făcut-o.

S-a vorbit totuși, foarte mult, despre această reformă. Au apărut noi structuri, noi posibilități de dotare din punct de vedere tehnic, au apărut oameni noi, cu obiectiv declarat: reformă. De ce a eșuat acest proces, așa cum afirmați Dvs. ?

în primul rând, cred eu, ministrul nu este profesionist. Ok, acceptăm că practica occidentală a demonstrat că nu este neapărat ca ministerele de forță să fie conduse de oameni din aceeași sferă de activitate. Dar, ținând cont de specificul local, eu sunt de părerea că bucătarul trebuie să gătească, doctorul să lecuiască, iar polițistul trebuie să fie polițist. Trecem și peste asta – dacă s-a insistat pentru un ministru din afara sistemului, el ar fi trebuit să se ocupe doar de gestionarea politicilor instituției și să limiteze cât mai mult interferențele, implicarea în activitea specific polițienească. La noi, realitatea a arătat contrariul: ministrul și-a ales personal toți șefii de departamente, pe șeful Inspectoratului General, el și-a ales toată conducerea. Dintre aceștia pot spune că știu doar doi, trei profesioniști buni în domeniu care cunosc ce înseamnă poliție, restul … cam nu ai cu cine vorbi în Ministerul de Interne.  în cazul direcției pe care am condus-o eu, l-a numit „smotreascii” pe adjunctul meu, care de 3 ori pe săptămână mergea la ședințele de partid. El singur mi-a spus că ministrul îi cere informații privind acțiunile pe care eu le întreprind în minister.

După ce am părăsit funcția, în locul meu a fost numit Anatol Postică, fostul meu adjunct. Primul lucru de care s-a apucat a fost eliberarea oamenilor pe care eu i-am selectat, după principiul profesionalismului și al responsabilității în munca polițienească. Potrivit lui Postică, argumentul ar fi fost că ministrul nu-i acceptă pentru că „sunt oamenii lui Maiduc”.

Cât de mult a ținut cont conducerea Ministerului de Interne, de toate verificările pe care le-ați efectuat și câte dintre ele au avut impact ?

Majoritatea angajaților care acum activează au fost verificați de către Serviciul Securitate Internă. Dintre aceștia, candidaturile a cel puțin 260 dintre ei au fost respinse de noi, din cauză că aveau dosare penale, sau erau vizați de anchete de serviciu, aflate în derulare. Rapoartele noastre au rămas până la urmă în vânt, întrucât conducerea ministerului nu a ținut niciodată cont de ele. Numirile în funcție au fost semnate de șeful IGP, Ion Bodrug  și de către ministrul Recean, după cum au vrut ei și nicidecum după recomandările noastre, chiar dacă erau obligați să facă acest lucru. Mai mult decât atât, ministerul nici măcar un colegiu nu are, ministrul ia singur toate deciziile.

Cei pe care i-am investigat și nu trebuiau să fie numiți în funcție, acum sunt mari șefi, iar unul dintre motive ar fi relațiile de rudenie dintre ei.

De exemplu Gheorghe Cavcaliuc este nașul copiilor șefului Spitalului Militar (n.r.: șeful Spitalului Militar, Anatolie Bulgac), acesta, la rândul lui, este nașul lui Sergiu Palihovici, iar cel din urmă este nașul Cristinei Èšărnă (CNA).

Ciți comisari au fost vizați în achetele de serviciu?

Vreo 20 trebuiau să fie înlocuiți, însă numărul s-a tot simplificat până au ajuns la vreo 3-4, care au fost până la urmă concediați. Adică toți cei care erau răi, la un moment dat au devenit buni.

Cum se produce această transformare ?

Toată lumea știe. Au existat anumite indicații ca să găsesc dovezi pentru demiterea anumitor comisari, iar ulterior am aflat că, de fapt, informațiile pe care le acumulam erau folosite pentru alte scopuri decât demiterea propriu-zisă.

Apropo de comisari, pot să vă mai spun că fostul comisar de Fălești Valeriu Cojocaru, care a fost demis în urma incidentului din Pădurea Domnească, acum este șef de secție în Direcția Misiuni Speciale a MAI, iar demisia lui a fost, de facto, un joc care urma să-l acopere pe Bodrug. Schema a fost una simplă: Cojocaru a anunțat conducerea ministerului despre incident imediat cum Sorin Paciu a fost adus la spital. Ulterior, Bodrug, care era pe atunci viceministru, l-a pus pe comisar să-și asume vina că nu ar fi înștiințat pe nimeni, asigurându-l că-l va numi, cât de curând, într-o funcție mai avantajoasă. Prietenia lor se trage încă de pe băncile Academiei de Poliție, unde cei doi au fost colegi de grupă. (n.r.: reamintim că, în momentul declanșării scandalului Pădurea domnească, conducerea MAI a negat că ar fi fost informată despre incident)

Se vorbește că în minister se pot câștiga bani buni, în afara salariului legal. Cum faci, dacă vrei să faci bani în MAI?

Se fac spălări mari de bani din licitații. Vorbim aici și de cele câștigate pentru schimbarea uniformei, și de cele pentru achiziționarea mașinilor. Eu am fost membru al Comisiei de achiziții, dar am fost exclus repede când am atenționat că banii se dau unor firme care au prețuri mult mai mari decât altele, participante la licitații. Alte exemple bune sunt două proiecte, și acestea respinse de mine. Și anume, noul sediu al Inspectoratului General de Poliție, precum și proiectul de monitorizare video a traficului rutier.  Interesant mai este și faptul că, la Inspectoratul Național de Patrulare, polițiștii își semnează singuri ordine prin care își acordă chiar și câte14 mii de lei pentru asigurarea securității delegațiilor oficiale care vin în Republica Moldova. în total, într-un an, ei pot să primească și câte 60 de mii de lei din asemenea  „privilegii”.

Dacă vorbim și despre același INP. Aceasta reformă e ca și în cazul când ai altoi o mâța și cu un șoarece din care a ieșit un animal care nu știe pe cine să prindă. Poliția rutieră trebuie să fie poliția rutieră, să aibă grijă de drumuriși trafic, să fie profesionșiti și patrularea trebuie să fie patrulare, să patruleze prin curți, să asigure ordinea publică, da eu sunt toți în stradă. Unii ofițeri de la INP nici nu au permis de conducere cum ei pot să verifice permisele altora. Din cele 90 de automobile noi care le-au fost date, 30 sunt deja stricate din cauza că la volanul lor urcă anume astfel de persoane.

Este interesant faptul că prin minister bântuie diferite porecle: Ivan Turbincă (șeful IGP, Ion Bodrug), Bancomat (viceministrul Veaceslav Ceban). Dvs. ce credeți, cum se explică aceste porecle ? iată, lui Serghei Diaconu i se spune Gagarin, ministrul Dorin Recean este “alintat” Rucsac, Gicu Boevicu și așa mai departe. Evident că porclele denotă anumite trăsături ale celor care le poartă, iar angajații ministerului știu prea bine cine și ce hram poartă.

Pentru că ați pomenit mai devreme și de Centrul de Monitorizare video, este adevărat că directorul acestei noi structuri, Dan Chirița a avut antecedente penale?

Da, este adevărat. A avut deschis un dosar penal pentru acte de corupție și bineînțeles că eu l-am informat pe ministru despre acest lucru, inclusiv despre faptul că Chirița a fost condamnat de către Judecătoria Centru, în instanțele superioare a fost “spălat”. Ministrul însă, ca de fiecare dată, nu luat nici cea mai mică atitudine față de acest lucru. Cât despre acest Centru, știu că se ciocnește cu niște probleme tehnice elementare. Ei s-au apucat de ridicat pereții unei case, dar au uitat să-i pună fundamentul.

Ce rezultate avem în ceea ce privește dosarele deschise în urma operațiunilor „Nopțile albe”?

Vânt în câmp se numesc aceste acțiuni. Acum o jumătate de an i-am raportat ministrului niște informații culese de la Inspectoratul Național de Patrulare, din secția care se ocupă de luarea deciziilor pe materiale. Potrivit acelor date, mai bine de jumătate din procesele verbale întocmite sunt contrafăcute. De exemplu a fost reținută o persoană pentru consum de alcool. Procesul respectiv se distruge ulterior și întomește altul pentru depășirea vitezei, sau că a trecut la culoarea roșie. Din cele peste 4.000 de procese, jumătate sunt vândute. Pe cazul acesta, Procuratura Anticorupție a pornit un dosar penal. Mai mult decât atât, Guzun , șeful subdiviziunii respective, era propus să fie înaintat la gradul de colonel. Chiar dacă l-am informat pe ministru despre toate aceste nereguli, peste o săptămână Guzun a devenit colonel.

în general sunt trei posibilități de a scăpa de pedeapsă. 1) Persoana dă mită polițistului în momentul comiterii încălcărilor. Suma este între 300 și 500 de euro. 2) încep negocierile în așa numitul cabinet 100 al Inspectoratului Național de Patrulare și 3) se falsifică datele la etapa urmăririi penale.

Ce reacții a avut ministrul la toate aceste sesizări?

La început era liniștit, mai târziu însă am observat că începe să se enerveze, să se înnegrească. în ultima perioadă de fiecare dată când intram la el cu vreun raport, nu ieșeam de acolo fără a se începe o discuție aprinsă.

Mai mult decât atât, au existat o mulțime de anchete de serviciu pe care le deschideam, iar apoi primeam ordin de la ministru să nu le mai continuiCâteva dintre ele au fost legate de activitatea misiuniunilor speciale: am primit o sesizare de la doamna, potrivit căreia angajații Direcției a 5-a au falsificat dosarul soțului ei și este arestat în Ucraina pentru jaf. Am pornit anchetă, dar am primit indicații să n-o mai continui. Am primit o altă sesizare de la un ofițer de urmărire penală căruia din nou i s-a falsificat dosarul. Un alt dosar este tentativa de omor a buisnessmanului Anatol Stati, care, cred eu, este un om de treabă, dar care din nou este dus în eroare. Probabil știți și cazul lui Andrei Baștovoi, despre care eu nu știu dacă a lucrat împreună cu Stati sau nu, dacă a furat Baștovoi de la Stati sau nu, dar în cadrul unei achete de serviciu nu am văzut nicio probă concludentă că Baștovoi ar fi comandat omorul lui Stati, pentru care stă acum închis. Eu nu am investigat cazul pentru că nu sunt procuror, dar din informațiile operative, eu asta am dedus. Mai departe, din nou s-a implicat Direcția a 5-a, printr-un fost angajat de-al meu – Ciugureanu, care-i un băiat de treabă și nu înțeleg de ce s-a băgat în mocirla asta. Deci sunt trei dosare penale în care participă unul și același om (n.r.: Ciugureanu) și tot timpul este același scenariu, nici măcar nu schimbă scenariul.

Ca să revin la cazul de la Odesa, când Vladimir Ghimpu a fost arestat pentru comiterea unui jaf. Ce are poliția Republicii Moldova cu infracțiunile de la Odessa. Când lucram în Poliția Criminală, am avut multe cazuri când prindeam criminali originari din altă țară. în aceste cazuri vin organele din țara respectivă, preiau materialele și se continuă cauza. în cazul nostru, trei angajați de la Misiuni speciale au fost de șapte ori la Odessa. în aceeași mașină erau și acuzatul Vladimir Ghimpu și angajații din direcția a 5-a și agentul sub acoperire (n.r.: devenit ulterior singurul martor al acuzării). Cum înțelegem asta? Până la urmă Ghimpu a fost arestat tot de dânșii, împreună cu poliția din Odessa, iar unul dintre cei care mergeau (cu ei), agentul sub acoperire, este martor în dosar (n.r.: Ciugureanu). Ce are Republica Moldova cu un jaf simplu, dintre care se petrec cu sutele în alte state. Eu categoric am primit indicații să nu fac anchetă de serviciu, dar eu am făcut, după care ministrul mi-a mai ordonat încă o dată să nu continui ancheta asta de serviciu. Cazul a fost transmis la procuratură, dar a fost pus la murat.

Tot în dosarul acesta, eu cred că ei au greșit obiectul: Mihai Ghimpu are un verișor care se numește Vladimir Ghimpu, dar acest Vladimir Ghimpu, care a fost reținut, nu este rudă cu liderul PL. Au confundat ținta.

O altă anchetă a fost pornită pe cazul unor polițiști care aduceau aur prin contrabandă, din Turcia, în Republica Moldova și îl realizau în magazinele specializate. A fost pornit dosar penal de către Procuratura Anticorupție, am efectuat în jur de 20 de percheziții, în urma cărora am ridicat în jur de 100 de kg de aur. Cineva a câștigat în instanță și i-a fost întors aurul, din alte părți am primit și eu indicații să întorc aurul înapoi. Mai departe nu știu ce s-a întâmplat cu dosarul, pentru că nu m-am mai implicat.

Ce ne puteți spune despre lista lui Livădaru și despre baza de date a agenturii?

Nu prea cred că Livădaru ar fi făcut asta, însă referitor la bază – a fost un dezastru. 17 persoane aveau acces la calculatorul în care se păstra baza agenturii și tot acel calculator era folosit pentru întocmirea diferitor acte, anchete de serviciu și altele. Eu cred că cel puțin la 5 dintre aceste 17 persoane, această listă există și acum mergi și caută la care dintre ei este.

Unele din problemele pe care le-ați punctat mai sus au fost sesizate și de către deputații PLDM, la comanda cărora au fost inițiate mai multe controale și care, mai nou, au solicitat demisia lui Recean. Ce interes credeți că au aceștia să demită o persoană susținută de propriul partid ?

în primul rând nu a fost doar acest control, iar informațiile pe care le-a anunțat deputatul comunist Alexandru Petcov sunt în mare parte adevărate. în curând deputații vor trebui să meargă prin țară, pentru că se apropie alegerile, și nu au ce rezultate să pună pe masa elecoratului. Toți oamenii din minister sunt ai PLDM-ului și atunci ei trebuie să dea explicații pentru ce s-a făcut, dar mai ales pentru ce nu s-a făcut, până acum. Când vorbim despre reparația sediilor putem face trimitere doar la 4-5 clădiri din teritoriu, inaugurate cu mare fast, și la Inspectoratul Național de Patrulare, pentru care s-au cheltuit 20 de milioane de lei, dintre care 4 milioane doar pentru sistemul de telecomunicații. Păi, ce, i-au pus cablu de aur ? în rest, polițiștii, cum au cumpărat toc și hârtie, așa cumpără și mai departe.

Cât credeți că mai rezistă Recean în fruntea Ministerului de Interne?

Până pe 15 mai, pentru că pe 14 mai este ziua mea și poate îmi face un cadou și pleacă până la această dată. Vreo trei luni în urmă am făcut niște calcule și mi-a ieșit jumătate lunii mai și asta, apropo, i-am spus-o și lui.

Puteți accesa interviul integral în format video, mai jos.

000

Media

Abonează-te

Abonează-te ca să primești pe e-mail cele mai noi știri, interviuri și investigații