Luni, 18 Decembrie 2017 | Login
Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /hermes/bosnaweb20a/b2716/ipg.plusfmmd/contracoruptiei/components/com_k2/views/item/view.html.php on line 264
Alexandru Jizdan: Vom încerca să ajutăm poliția în combaterea criminalității

Alexandru Jizdan: Vom încerca să ajutăm poliția în combaterea criminalității

în cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, fostul șef al serviciilor operative din cadrul MAI, colonelul Alexandru Jizdan, ales recent în calitate de Președinte al Asociației Veteranilor Serviciilor Operative ale Organelor Afacerilor Interne, a vorbit despre preconizatele activități ale Asociației, despre situația criminogenă din țară, despre reforma organelor de drept, dar și despre familia sa. 

T: Dle. Jizdan, recent ați fost ales în calitate de Președinte al Asociației Veteranilor Serviciilor Operative ale Organelor Afacerilor Interne. Ce v-a determinat să acceptați această funcție?

A.J.:Prima tentativă de a crea Asociația Veteranilor Servicii Operative a fost în 2010, pe cînd eram șeful Departamentului Servicii Operative. Am ieșit atunci cu propunerea către veterani, propunîndu-le susținerea subdiviziunii pe care o conduceam, dar, cu părere de rău, nu s-a reușit. După pensionarea mea, dispunînd de mai mult timp, am hotărît, totuși, să ducem lucrul pînă la capăt, sigur, fiind susținut de mai mulți colegi.

T: Apropo, ați plecat din MAI în februarie 2014. Nu vă este dor de activitatea pe care o desfășurați în serviciile operative? Cu ce vă ocupați la momentul de față?

A.J.: Sigur că, după decenii de activitate operativă, mai am nostalgia după serviciu și cred că sentimentele pe care le trăiesc la moment, au fost și ele un imbold de a crea Asociația. Pentru viitorul apropiat, toate planurile mele sînt legate de activitatea acestei noi structuri obștești.

T: Cu ce se va ocupa Asociația Veteranilor Serviciilor Operative ale Organelor Afacerilor Interne? Aveți stabilite deja careva acțiuni?

A.J.: Dacă e să evaluăm calitatea profesională a majorității veteranilor serviciilor operative, vom constata cu ușurință că, în afara sistemului operativ al MAI, se află specialiști cu calități excepționale, iar unii dintre ei, cu părere de rău, după pensionare nu s-au regăsit nicăieri. Le vom propune tuturor veteranilor să adere la Asociație, primordială fiind sarcina de a-i ajuta pe cei care au nevoie de susținere. Vom încerca să ajutăm angajații poliției în combaterea criminalității și aici vom veni cu mai multe propuneri constructive către conducerea MAI și a IGP.

T: Cîți membri are Asociația? Pe cîți mizați?

A.J.: Asociația este pe prima sută de metri și încă mai sîntem în proces de ajustare a tuturor cerințelor care se impun față de o asociație obștească. Imediat după aceasta, vom trece nemijlocit la procesul de înscriere. Cred că vom reuși să devenim o Asociație mare, atît numeric, cît și din punct de vedere al eficienței.

T: în context, vrem să vă întrebăm cum evaluați situația criminogenă din țară? Se face totul pentru ca criminalitatea să fie în scădere?

A.J.: Ce ține de evaluarea situației criminogene, vreau să menționez că doar matematic criminalitatea fiind în creștere, sigur că indică la ineficiența acțiunilor MAI. Dar aici există o problemă majoră, care trebuie soluționată în mod prioritar de către conducerea poliției. Nu este nici o diferență între aptitudinile profesionale ale angajaților poliției din Republica Moldova și a celor din alte state. în unele țări europene, procentul descoperirii unor categorii de crime este de 10-20%, de altfel, conform cerințelor impuse de conducerea actuală a MAI acesta fiind un procent foarte mic. Paradoxul este în faptul că oamenii din acele state sînt satisfăcuți de activitatea poliției, iar la noi, avînd procentul descoperiri mult mai mare, poliția este dur criticată, cetățenii noștri permanent indignîndu-se de rezultatele ei slabe.

Pare puțin alogic cele spuse de mine, dar imediat vă spun care-i problema. La noi, cu părere de rău, scopul principal este obținerea, uneori cu orice preț, a unui procent înalt de descoperire. Deseori, cetățenii noștri care au suferit în urma criminalilor, adresîndu-se cu plîngere poliției, sînt lăsați ulterior în voia sorții. Săptămîni, iar uneori și luni întregi, pătimiții așa și nu mai sînt contactați de către polițiștii care investighează cazul, astfel creîndu-se impresia că nu se lucrează pe cazul lor. Lipsa comunicării, dacă vreți a dării de seama în fața cetățenilor noștri, creează impresia nu chiar bună despre activitatea serviciilor responsabile de descoperire. Soluția? Este necesar de obligat pe cei care investighează crimele să contacteze partea vătămată o dată la 10 zile și să raporteze oamenilor care sînt succesele sau insuccesele pe cazurile lor. Credeți-mă, lumea este conștientă de faptul că e imposibil de descoperit toate crimele, dar atunci cînd se vor simți protejați, ajutați, vor vedea că nu sînt uitați, chiar și dacă crima nu e descoperită, oamenii vor aprecia altfel eforturile depuse de polițiști.

T: Ce lipsește serviciilor operative ca să fie mai eficiente?

A.J.: La moment, în serviciile operative activează colaboratori foarte talentați. îi cunosc pe marea majoritate și sînt mîndru că am avut ocazia să lucrez cu ei. Totuși, cred că trebuie să fim un pic mai bătăioși atunci cînd luptăm cu criminalitatea și un pic mai blajini și înțelegători cînd se lucrează cu cei care au avut de pătimit.

T: Cum apreciați reforma structurilor de forță? Â

A.J.: Reforma de facto s-a produs doar în plan instituțional, ea fiind sesizată chiar și de populație, căci nu se mai confundă poliția cu MAI la general. Restul reformei cred că lasă de dorit, deoarece pînă acum nu s-a reușit schimbarea imaginii MAI, deseori fiind reținuți polițiști cu mită; oamenii continuă să încalce regulile de circulație, fiind siguri că vor da șpagă și vor scăpa de pedeapsă; atitudinea poliției față de problemele cu care se confruntă populația rămîne ușor neglijentă etc.

T: Ați primit propuneri de reangajare sau de aderare la anumite forțe politice? Nu vă tentează?

A.J.: Acum „savurez” din „plăcerile” vieții de pensionar. Am încredere totală că, atunci cînd se închide o ușă, neapărat se va deschide alta. Plecarea mea la pensie, de facto m-a adus în familie. Nu-mi fac planuri de ordin politic și nici de alt ordin, deoarece permanent trăiesc cu ziua de azi. Ce va fi mîine, vom vedea.

T: Dacă ar fi să scrieți o carte, despre ce ar fi aceasta?

A.J.: Nu cred că sînt bun la scris cărți, dar, totuși, nu exclud participarea mea la careva lucrări didactice, dedicate specificului activității mele. Aș transmite cu plăcere experiența mea generațiilor tinere, astfel contribuind la perfecționarea serviciilor operative.

T: Vrem să vă mai întrebăm despre fii Dvs. Știm că au succese remarcabile în domeniul sportului. Oferiți-ne mai multe detalii.

A.J.: Am o familie fericită, în care cresc trei feciori. Toți diferiți, cu gene atît paterne, cît și materne. Cel mijlociu, Bogdan, face judo de 7 ani și deja are rezultate remarcabile. La moment, este în pregătire pentru un turneu prestigios din România. Depunem tot efortul ca, atunci cînd vor fi maturi, să fie de folos Republicii Moldova.

000

Abonează-te

Abonează-te ca să primești pe e-mail cele mai noi știri, interviuri și investigații